Ciasta i ciasteczka

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Niezwykle oryginalny z pistacjami, serkiem mascarpone i polewą z białej czekolady. Sernik pistacjowy jest mocno kremowy, lekko zielonkawy, z delikatną nutą pistacjową i waniliowo-kakaową. Sernik pistacjowy to ciasto eleganckie, dobre na okazje typu święta, komunie czy chrzciny.

Do ciasta użyłam pistacji solonych, które niesamowicie wpływają na jego smak. Nie obawiajcie się takiej z pozoru ryzykownej kombinacji. Nie czuć jakoś szczególnie tej słoności orzeszków. To tak jak w przypadku ciasta biszkoptowego z karmelem albo ciasta snikers. W obu przepisach występują orzeszki ziemne solone. A efekt końcowy jest po prostu rewelacyjny 😉 Oczywiście jeśli chcecie, możecie użyć także pistacji niesolonych. Wybór pozostawiam wam, choć moim zdaniem ta lekka słoność daje fajny efekt.

W większości przepisów spotkałam się z użyciem pistacji niesolonych. Nie mogłam ich nigdzie dostać, więc kupiłam pistacje na wagę, które okazały się solone. Do sernika z pistacjami polecam kupić przynajmniej 250-300g pistacji, gdyż po obraniu orzechów zostaje ich połowa mniej. Do masy sernikowej dajemy 100g orzeszków pistacjowych, zaś na wierzch większą garść około 30g.

Sernik pistacjowy upiekłam na prośbę czytelniczki, za co serdecznie jej dziękuję. Opracowałam autorski przepis na to ciasto, które bardzo zasmakowało nie tylko mnie ale też moim bliskim. Jednogłośnie orzekli, że mój sernik z pistacjami jest pyszny, nie przekombinowany z ilością pistacji.

Nadmiar orzeszków, zwłaszcza solonych mógłby nieco zburzyć smak końcowy. Powiem wam szczerze, że to jeden z najsmaczniejszych serników, jakie jadłam w życiu. Sernik pistacjowy jest niebanalny, mięciutki i wilgotny, czyli taki jaki lubię najbardziej. Ciasto z racji polewy z białej czekolady jest dosyć słodkie.

Sernik z pistacjami jest w moim odczuciu niezbyt skomplikowanym ciastem. Najdłużej zajmuje obieranie pistacji, czego osobiście nie lubię robić. Sernik pistacjowy z białą czekoladą wzbogaciłam dodatkiem serka mascarpone. W połączeniu ze zmielonym twarogiem i śmietanką kremówką, masa jest bardzo kremowa, wręcz rozpływa się w ustach. Przekonajcie się sami!

Zobacz także → sernik japoński – 3 składniki.

(tortownica o średnicy 24 cm; jeśli macie nieco większą tortownicę np. o średnicy 26 cm, można dać nieco więcej twarogu np. 1kg)

Składniki:

Kakaowy spód:

– 4 łyżki miękkiego masła

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 1 jajko

Masa sernikowa:

– 750g twarogu półtłustego lub tłustego 2-3 krotnie zmielonego

– 250g serka mascarpone

– 100g* pistacji (dałam solone)

– 1 łyżka wody

– 4 jajka

– 100ml śmietanki 30%

– 2 łyżki budyniu waniliowego

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

*waga po obraniu.

Polewa:

– 100g białej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

– garść posiekanych pistacji do posypania (około 30-50g po obraniu)

Jak zrobić sernik pistacjowy?

Kakaowy spód: Miękkie masło zmiksować z cukrami na jednolitą masę. Dodać jajko i nadal miksować. Na koniec wsypać 2 łyżki kakao i chwilę jeszcze miksować. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciasto. Wygładzić łyżką. Tortownicę włożyć na około 20 minut do lodówki. Spód popiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

Masa sernikowa: Pistacje obrać, podprażyć chwilkę na suchej patelni a następnie zmielić w blenderze na gładką masę z dodatkiem 1 łyżki wody. Jajka zmiksować z cukrami. Następnie dodawać partiami twaróg i serek mascarpone. Dodać zmielone pistacje i zmiksować. Na koniec wlać śmietankę 30% i chwilkę zmiksować.

Masę sernikową przelać do tortownicy na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180°C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 70 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty po bokach. Po upieczeniu sernik z pistacjami pozostawić 20 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Studzić kolejne 30-40 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Polewa: Obrane pistacje posiekać nożem. Śmietankę podgrzewać na małym ogniu prawie do wrzenia, lecz nie dopuścić by zaczęła wrzeć. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i włożyć do gorącej śmietanki. Pozostawić na kilka minut do rozpuszczenia. Dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać wierzch ostudzonego sernika oraz jego boki i posypać posiekanymi pistacjami. Sernik pistacjowy przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce, aż stężeje polewa. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Sernik pistacjowy
+ 6
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

16 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy pomysł na sernik z pistacjami, nowy smak sernika :). Muszę go koniecznie wypróbować. Sernik wygląda wyśmienicie 🙂

  2. wooow ! musze przyznać, ze kocham serniki i robiłam ich setki, ale nigdy z dodatkiem pistacji! jestem ciekawa smaku 🙂

  3. uwielbiam i serniki i pistacje więc takie ciasto to dla mnie coś pysznego! świetne połączenie! pozdrawiam ciepło : )

  4. Super serniczek. U mnie taki pistacjowy czeka w kolejce do wypróbowania (jestem bardzo ciekawa jego smaku). Twój wygląda super i fajnie, że czytelniczka zgłosiła się do Ciebie z prośbą o jego opracowanie:) Z pewnością więcej osób skorzysta z przepisu;)

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button