Śledzie w śmietanie


Śledzie to jedna ze sztandarowych potraw kuchni Polskiej, szczególnie popularna w tradycji kulinarnej Pomorza i Kaszub. Śledzie w śmietanie są idealną propozycją na wigilijny stół czy w okresie Wielkiego Postu. Królują także na przyjęciach, jako lubiana zakąska do alkoholu. Moja propozycja śledzi w śmietanie jest rozbudowana o dodatek nie tylko cebulki, co również jabłka i ogórków kiszonych. Takie połączenie smakowe wydaje mi się pełne. Do dziś pamiętam, jak moja mama moczyła śledzie w wodzie z octem i tylko polewała je śmietaną. W tamtych czasach ta potrawa mi w ogóle nie smakowała. W końcu jednak dojrzałam do śledzi. I niech tak pozostanie.  Warto poświęcić przygotowaniu śledzi nieco czasu, bowiem ich smak jest doskonały :-)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g filetów śledziowych (typu matias)

– 1 jabłko

– 2-3 ogórki kiszone

– 1 duże opakowanie gęstej śmietany 18 % (330ml)

– 1 łyżka majonezu

– 2 łyżki octu spirytusowego 10%

– cukier do smaku

– czarny pieprz

Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę śledzia i sprawdzić czy poziom zasolenia nam odpowiada. Podczas moczenia raz zmienić wodę. Odsączyć. Śledzie pokroić na 2-3-centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski. Skropić octem i posypać pieprzem. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie ogórki pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać ze skórki i także drobno posiekać. Wymieszać je ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem, ewentualnie odrobiną soli. Trzeba z nią jednak uważać, bo śledzie są dostatecznie słone. Dodać do miski śledzie razem z octem i delikatnie wymieszać.  Śledzie przełożyć do słoików. Wstawić do lodówki na 1 dobę. Śledzie w śmietanie podawać schłodzone na półmisku jako zakąska na zimno do pieczywa. Można udekorować je natką pietruszki lub dodać  nieco posiekanej natki do sosu. Potrawa ta sprawdza się również dobrze podczas przyjęć w towarzystwie alkoholu. Najsmaczniejsze są po 2 dniach.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sledzie-w-smietaniesledzie-w-smietanie3sledzie-w-smietanie2sledzie-w-smietanie1
loading...
Poprzedni Uniwersalny sos pieczarkowy
Nastepny Drożdżowe ciasteczka z różą

5 komentarzy

  1. Marzena T (Mania)
    24 listopada 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam śledzie w śmietanie :D

  2. Ewelina Serafińska
    24 listopada 2016
    Odpowiedz

    hmm pycha :_

  3. Lukasz
    26 listopada 2016
    Odpowiedz

    Przyszywana babcia mi zawsze robiła, jak byłem mały i przychodziła się mną opiekować i mi przez to tak obrzydły, że do dziś tego nie ruszam. :-D

    • Helen G.
      Helen G.
      26 listopada 2016
      Odpowiedz

      Ja do śledzi niedawno dojrzałam. Jako dziecko ich nie znosiłam :-)

  4. piegusek
    28 listopada 2016
    Odpowiedz

    robię je nieco inaczej ale Twoje wyglądają wspaniale!

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *