Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera
Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera
Są doskonałą propozycją na Śniadanie Wielkanocne. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera z pewnością zachwycą nie jednego gościa przy świątecznym stole. W mojej rodzinie wszystkim bardzo smakują.
Tuńczyk dobrze komponuje się jajkami, żółtym serem i dodatkiem ostrej papryki. Jajka możecie zaserwować także jako przekąskę na wszelkich przyjęciach.
Zobacz także → jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 7-8 jajek ugotowanych na twardo
– 1 puszka tuńczyka kawałkach w oleju roślinnym
– 5 dag żółtego sera
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy
– 1 ząbek czosnku
– ½ pęczka szczypiorku
– ¼ łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na pół i delikatnie łyżeczkę wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać żółtka, ząbek czosnku przeciśnięty przed praskę, majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać na gładką pastę. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do pasty.
Pastę doprawić do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Każde białko wypełnić pastą. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera podawać na dużym talerzu lub półmisku ozdobione szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam takie faszerowane jajka, moja babcia takie robi 🙂
uwielbiam takie jaja:)
Radosnych Świąt Helenko;)
Dziękuję:) Wzajemnie:)
Jajka robiłam na święta i są przepyszne! Pasta jest tak smaczna, że zostanie ze mną na stałe jako pasta kanapkowa. 🙂
Cieszę się Cyanno, że jajeczka z moją pastą Ci smakowały:) Tak, ta pasta może być z powodzeniem wykorzystana na kanapki.