Zupa gulaszowa z kurczakiem
Zupa gulaszowa z kurczakiem
Prosta rozgrzewająca zupa z wkładką mięsną. Pierś z kurczaka się tutaj świetnie nadaje. Zupa gulaszowa z kurczakiem jest nie tylko pożywna za sprawą warzyw i mięsa, do tego syci na długo i jest łatwa z przygotowaniu.
Zobacz także → zupa fasolowa – fasolówka.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1,7 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
– 450-500 g piersi z kurczaka
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 cebula
– biała część pora
– 3 ziemniaki
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 150g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
– mała cukinia
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– olej do podsmażenia
– posiekana natka pietruszki do posypania
– szczypta cukru
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz, maggi
▌PRZEPIS NA: ZUPĘ GULASZOWĄ – ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Obsypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, por w półskiężyce Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki, marchewki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki i także pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać olej, napierw podsmażyć cebulę i por. Po kilku minutach dodać cukinię – smażyć około 8 minut, posolić, dodać czosnek, smażyć minutę, następnie przełożyć do garnka. Na patelnię wlać trochę oleju i na większym gazie podsmażyć kurczaka. Przełożyć do garnka.
Mięso wraz z warzywami zalać bulionem, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut.
Następnie dodać mrożoną fasolkę szparagową, pomidory krojone z puszki wraz z całą zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić przyprawami oraz cukrem i dusić do miękkości fasolki i innych warzyw.
Zupę gulaszową z kurczakiem zagęścić 1 czubatą łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody i zahartowaną kilka łyżkami gorącego wywaru. Na koniec dodać do zupy odsączoną kukurydzę. Zupę gulaszową z kurczakiem podawać solo lub z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć