WegetariańskieZupy i kremy

Zupa-krem z porów

Zupa-krem z porów

Najlepiej smakuje z domowymi grzankami albo z groszkiem ptysiowym. Zupa krem z porów to obok zupy-krem czosnkowej jedna z moich ulubionych zup. Jest lekko pikantna i aksamitna w konsystencji. Wierzch można odrobiną startego żółtego sera oraz szczypiorkiem. Jeśli nie macie bulionu a nie chcecie użyć kostki rosołowej, możecie ugotować zupę po prostu na wodzie, która i tak przejdzie aromatem gotowanych warzyw.

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 3  pory
– 1 cebula
– 4 średniej wielkości ziemniaki
– 1 mała marchew
– 1-2 ząbki czosnku
– 1,2-1,5 l bulionu (może być z kostki) w zależności od preferowanej gęstości zupy
– 2 łyżki masła (użyłam klarowanego)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 liść laurowy
– mielona gałka muszkatołowa
– maggi (opcjonalnie)
– sól, biały pieprz

Dodatkowo:
– posiekany szczypiorek
– starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)
– grzanki lub groszek ptysiowy

Jak zrobić zupę-krem z porów?

Pory umyć, pokroić w półksiężyce białe części. Cebulę  i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć por z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i zalać bulionem. Dodać liść laurowy.

Zupę z pora dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać zahartowaną  wcześniej gorącym wywarem śmietanę. Zupę krem z porów podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

Zupa-krem z porów
+ 1
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button