Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb orkiszowy dobrodziej

Dziś prezentuję wam chleb orkiszowy dobrodziej z gotowej mieszanki. To duże udogodnienie. Nie musimy sami odmierzać mąk, ani ustalać odpowiednich ich proporcji. Wystarczy jedynie dodać drożdże i wodę. Piekłam już kilka chlebów z gotowych mieszanek ze sklepu Naturalnie Zdrowe i jak dotąd wypieki zawsze były udane. Tym bardziej warto spróbować! Taki chleb nie zawiera polepszaczy, stabilizatorów, przeciwzbrylaczy ani konserwantów. Oparty jest za to na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, gorąco was do tego zachęcam. Smak własnoręcznie upieczonego chleba jest bezcenny :)

Skład mieszanki: mąka orkiszowa t2000, żytnia t 720, pestki słonecznika, siemię lniane, słód żytni, naturalny wysuszony zakwas żytni, sól.

Do wypieku chleba potrzebujemy:

– wody

– gotowej mieszanki na chleb orkiszowy dobrodziej (500g)

– drożdże instant lub świeże

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Na opakowaniu znajduje się dokładny opis przygotowania chleba krok po kroku, zarówno w piekarniku jak i w opiekaczu. Nie ma takiej opcji, by chleb się nam nie udał. Zawsze się udaje!

Drożdże – 3g suchych albo 9g świeżych należy rozpuścić w 300 ml wody o temp. 24°C. Następnie dodać zawartość torebki i mieszać (wyrabiać dłońmi) przez 20 minut. Ciasto będzie klejące ale takie ma właśnie być. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, w zależności od temperatury, na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220-230˚C. Ciasto spryskać z wierzchu wodą albo posmarować mlekiem. Piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne 30 minut. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Chleb orkiszowy dobrodziej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>