Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Domowa przyprawa do piernika (korzenna)

Uważam, iż domowa przyprawa do piernika jest o wiele smaczniejsza od tej kupnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych dodatków. Ja dodatkowo wzbogacam swoją wanilią. Miałam akurat na stanie mieloną ale z powodzeniem można użyć też laski. Należy wówczas rozkroić ją wzdłuż nożem i wydrążyć czarny miąższ. Podaję proporcje, które według mnie są optymalne. Oczywiście można zwiększyć, bądź zmniejszyć ilość poszczególnych przypraw, wedle smaku ;-)

Najlepiej użyć możliwie jak najwięcej mielonych przypraw. Oszczędzimy sobie roboty przy ucieraniu w moździerzu i mieleniu w młynku. Goździki bez wcześniejszego rozdrobnienia w moździerzu mogą mocno zabrudzić młynek. Szczerze mówiąc, to nie widziałam w sklepach goździków mielonych ale jeśli są, to warto je kupić.

SONY DSC

 (niewielki słoiczek)

Składniki:

– 3 łyżki mielonego cynamonu (lub 3-4 kawałki kory)

– 3 łyżeczki mielonego imbiru

– 2 łyżeczki całych goździków

– 1 łyżeczka mielonego kardamonu (albo wyłuskanych ziaren)

– 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej albo (2 starte kulki)

– 1 łyżeczki mielonej kolendry

– 5-6 ziarenek ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu czarnego lub ok. ½ łyżeczki mielonego

– 1 gwiazdka anyżu

– 1 laska wanilii (użyłam 1 łyżeczki mielonej)

 

 

Przyprawy całe, w moim przypadku goździki, kolendra, ziele angielskie i anyż utłuc w moździerzu. W przypadku całej gałki muszkatołowej czy kory cynamonu, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozdrobnione przełożyć do młynka do kawy i zmielić na proszek. Dodać pozostałe przyprawy sypkie. Wymieszać i przełożyć do słoiczka. Przechowywać szczelnie zamknięte. Używać do piernika czy innych deserów albo owsianki. Świetnie pasuje także do grzańca czy groga na bazie rumu. Polecam również dodać szczyptę do kawy.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Domowa przyprawa do piernika (korzenna)

  • Wreszcie wiem jak sie zrobic te przyprawe, zawsze bylam ciekawa, co jest do niej dodawane. Domyslalam sie wielu skladnikow, ale np. o zielu angielskim, wcale bym nie pomyslala, a jest go dosc znaczna ilosc!
    Dzieki Tobie, droga Helen, teraz wiem i zrobie sobie aj sama. Dzieki Ci za ten przepis. Nie ma to jak samemu zrobione przyprawy, czy produkty !

    Pozdrawiam Cie cieplo i milej niedzieli Ci zycze, Helen:)

  • Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy nie kupuję gotowej przyprawy. Domowa jest doskonała :)

  • ŁAdne zdjęcia. Ja w tym roku nie piekę pierników. Odchudzam się :P.

  • Też taką robiłam…
    Życzę Ci Helen spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>