Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pasta paprykowa

Chyba wolę ją od tradycyjnej pasty jajecznej za jej bardziej wyrazisty smak. Idealna jako dodatek do pieczywa zarówno na śniadanie jak i kolację. Zamiast klasycznego twarogu wolę serek zmielony taki jak do naleśników czy sernika, jest miałki i nie ma grudek. Można oczywiście dodać klasyczny twaróg półtłusty czy chudy. Zainspirował mnie przepis z  tego bloga, który trochę zmodyfikowałam. Zapraszam :-)
DSCN6637

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 200g twarogu (ja dałam serek Wieluń ale może być zwykła kostka)

– 1 czerwona papryka

– 3 jajka ugotowane na twardo

– 1 ząbek czosnku

– 1-2 łyżki majonezu (nie dawać zbyt dużo, bo papryka puszcza sok)

– mielona słodka papryka, ostra papryka

– ½ łyżeczki cukru

– sól, pieprz

 

 

Ser rozgnieść widelcem. Jajka i paprykę drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Wymieszać i doprawić pastę do smaku solą, pieprzem, cukrem i paprykami. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce, pasta się „przegryzła”. Podawać posmarowaną na pieczywie.

Smacznego!

Helen G.

DSCN6638DSCN6634

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Pasta paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>