Potrawy mączneWegetariańskie

Placki z cukinii

Placki  z cukinii

Są lekkie, chrupiące, rozpływają się w ustach. Placki z cukinii stanową ciekawą alternatywę dla popularnych placków ziemniaczanych. To dobry pomysł na udany wegetariański i niedrogi obiad.

Placki z cukinią idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki albo z sosem czosnkowym. Pamiętajcie tylko, aby starte na tarce cukinie odcisnąć z nadmiaru soku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 średnie cukinie

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– około 3/4 szklanki mąki

– 3 łyżki posiekanego szczypiorku labo natki pietruszki

– sól, pieprz (można dać pieprz ziołowy)

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii?

Cukinie dokładnie umyć. Odciąć końce, lecz nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15-20 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach, wbić jajko, dodać mąkę. Wsypać posiekaną zieleninę. Dobrze wymieszać.

Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać nieco mąki. Smażyć okrągłe placki z cukinii na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Placki z cukinii podawać z sosem tzatziki lub z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Helen G.

Placki z cukinii
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button