Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Surówka z selera i jabłka

Pyszna surówka ze słodkawą nutą cynamonu ;-) Zamiast niego można też dać 1/2 łyżeczki musztardy, wówczas surówka nabierze nieco ostrzejszego smaku. Jak kto woli.

DSCN1427

(Dla 3 osób)
Składniki:

– ½ średniego selera korzeniowego

– 1 jabłko

– 2 łyżki rodzynek

– garść pokruszonych orzechów włoskich

– 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

– 1 łyżka majonezu

– sok z cytryny

– ok. ½ łyżeczki cukru

– szczypta cynamonu

– sól, biały pieprz

 

 

Seler umyć i obrać. Jabłko umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i część pokruszonych orzechów. W kubeczku połączyć majonez z jogurtem/śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu. Surówkę polać sosem i dokładnie wymieszać.  Na koniec dodać szczyptę cynamonu, zamieszać. Wierzch posypać resztą pokruszonych orzechów.
Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi

3 odpowiedzi do “Surówka z selera i jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>