Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szarlotka z kruszonką

Składniki:
Ciasto:

– 5 żółtek

– 500g mąki tortowej

– 1 kostka margaryny (250g)

– 2 łyżki smalcu

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mus jabłkowy:

– 2 kg jabłek

– 2-3 łyżki cukru brązowego (jeśli jabłka są kwaśne to więcej)

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

 
Piana z białek:

– 5 białek

– ½ szklanki cukru

– szczypta soli

– olejek waniliowy

 
Dodatkowo:

– 1 łyżeczka kakao

 

Polewa:

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżka cukru pudru

– 2-3 łyżki mleka

 

 

Ciasto: Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać miękką margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w zamrażalniku.

Mus jabłkowy: Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Skrapiać obrane już partie jabłek sokiem z cytryny by nie ciemniały. Uprażyć w dużym garnku z cukrem. Po chwili dodać dodać cynamon i kardamon.

Piana: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Na koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.

Dużą, prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wylepić  ¾ zimnego ciasta. Na nie wyłożyć mus jabłkowy, następnie przyprószyć owoce kakaem. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch pokruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą ¼ ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i piec przez 1 godzinę. Upieczone ciasto udekorować kleksami polewy. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Szarlotka z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>