Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

Tarty mają to do siebie, że można kombinować z nadzieniami. W zależności od gustu można upiec na słodko jako deser, bądź w wersji wytrawnej – z warzywami lub/i mięsem. Dziś przedstawiam Wam propozycję na tartę warzywno-mięsną – brokułową z kurczakiem i kukurydzą. Pyszny, kruchy, wytrawny placek. Świetny zarówno na obiad jak i na kolację, wedle upodobań. Dodam, że jest bardzo sycący.

DSCN4411

Składniki:

Ciasto kruche:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

– 1 nieduży brokuł

– mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dkg)

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie

– ½ łyżeczki słodkiej papryki

–  po 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu – opcjonalnie

– szczypta mielonego imbiru

– 10 dkg mozarelli lub żółtego sera

–  ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 3 jajka

– sól, pieprz

 

 

 

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

 

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.

 

Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.

 

Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozarellą albo żółtym serem.

 

Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200 ˚C. Podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN4425DSCN4427DSCN4445DSCN4436

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

20 odpowiedzi do “Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

  • Wygląda przepysznie!!

  • Przepiękna! No tak. Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju tart (z niezmiennie nam panującą królową tartą szpinakową), po zobaczeniu tych zdjęć zmieniłam całkowicie swoje plany obiadowe na jutro… Dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam(:

    • Miło mi:) Mam nadzieję, że będzie smakować. O, tak szpinakowa to jedna z moich ulubionych, tylko męża niekoniecznie, więc nie mam dla kogo jej robić:) Pozdrawiam:)

      • Mój też ma na szpinak długie zęby. Co mi w tym wypadku szczególnie nie przeszkadza – cała dla mnie (;

  • Swietny przepis! Na pewno to zrobie, bo uwielbiwm i brokuly i kukurydze. Robie podobne ze szpinakiem, ale takiego nie robilam.Dziekuje za swietny przeips I serdecznie pozdrawiam:):)

  • Wygląda przepysznie, też taką robię, to prawda, że jest bardzo sycąca:)))

  • Jako, ze pora obiadowa chętnie wzięłabym ze sobą ten talerzyk z tartą, mniam :)

  • wygląda fantastycznie, musze spróbować ;)

  • mmm wygląda pysznie. Myślę, że upichcę ją jutro mojemu mężowi :) Będzie zachwycony :D

  • Tarta wyglada zachecajaco, przed chwila kupilam potrzebne produkty i zabieram sie za nia :D

    Dzieki za ciekawy przepis!

  • Zrobiłam dziś twoją tartę, jest przepyszna ! Świety przepis ! Dzięki !

  • Bardzo smacznie to wszystko wygląda, zachęciłaś mnie do wypróbowania przepisu

  • Witam, pytanie mam, śmietana 18% słodka czy kwaśna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>