Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszonych gotowanych owoców stanowi w wielu domach tradycję podczas wieczerzy wigilijnej. Podaje się go zwykle schłodzony pod koniec kolacji. Posiada  przyjemny korzenny smak. Dobrze gasi pragnienie oraz ułatwia trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika. Co prawda w mojej rodzinie się go nie przyrządza, za to u teściów owszem ;-) Bardzo spodobał mi się pomysł serwowania kompotu z suszu podczas Wigilii. Uważam, że to świetny dodatek. Ponadto łatwo się go przyrządza. Zachęcam do spróbowania :-)

 SONY DSC

Składniki:

– ok. 300 g suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, figi) lub gotowa mieszanka dostępna w sklepach

– garść rodzynek

– 3 l wody

– 5 goździków

– sok z 1 pomarańczy

– 1 kora cynamonu lub ½ łyżeczki mielonego

– mały kawałeczek imbiru lub  1/3-1/2  łyżeczki mielonego

– 3 łyżki miodu (lub więcej jeśli preferujecie bardziej słodki)

 

 

Susz owocowy zalać w większym garnku ok. 3 litrami wody i moczyć przez godzinę. Następnie wstawić na gaz, dodać korę cynamonu, goździki i dusić na wolnym ogniu przez ok. 40 minut do miękkości owoców. Rodzynki zalać na parę minut wrzątkiem, odsączyć i dodać do kompotu. Przestudzony posłodzić miodem wedle uznania. Dodać wyciśnięty sok z 1 pomarańczy. Można podawać kompot zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przelać do dzbanka wraz z owocami i napełniać szklanki podczas wieczerzy wigilijnej.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi

5 odpowiedzi do “Wigilijny kompot z suszu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>