Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym
Duszone z cebulą. Żeberka w sosie własnym to jedno dań, które gościły stosunkowo często w moim rodzinnym domu. O dziwo, jako dziecko nieszczególnie za nimi przepadałam. Teraz żeberka w sosie to dla mnie prawdziwy rarytas. Najlepiej jest wybierać niezbyt tłuste żeberka wieprzowe. Wtedy są najsmaczniejsze.
Idealne żeberka to te miękkie, gdzie mięso łatwo odchodzi od kości. Żeberka duszone są dość łatwą potrawą. Wystarczy najpierw je obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu (polecam smalec), zeszklić cebulę, po czym zalać mięso wodą bądź bulionem, a następnie dusić do miękkości.
Najbardziej żeberka w sosie własnym smakują mi podane z ziemniakami purée i z ogórkami kiszonymi. Czasem też gotuję marchewkę i kroję ją w plasterki.
Zobacz także
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1kg żeberek wieprzowych
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 5 kulek pieprzu
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– około ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 pełna łyżka mąki
– sól, pieprz ziołowy
Dodatkowo:
– olej lub smalec do podsmażenia mięsa
▌Jak zrobić żeberka w sosie własnym?
Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje o wielkości 3 żeberek. Posolić, dodać pieprz. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron, po czym przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Przełożyć do mięsa.
Żeberka zalać niewielką ilością wody, tyle by lekko je zakrywała. Dodać przyprawy. Trochę posolić. Żeberka dusić na wolnym ogniu do miękkości około 1 godzinę. Na koniec zagęścić sos mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek, dodać parę łyżek gorącego sosu. Wlać i wymieszać. Zagotować.
Na koniec sos doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Żeberka w sosie własnym podawać z ubitymi ziemniakami, kaszą oraz z ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć