Potrawy ŚwiąteczneŚniadanieWegetariańskie

Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem

Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem

To pyszne i zdrowe smarowidło na kanapki. Konsystencja pasty z jajek i awokado z prażonym sezamem zależy od waszych upodobań. Możecie zetrzeć jajka i awokado na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Osobiście wolę wersję grubiej pokrojoną. Prażony sezam dodaje paście ciekawego smaku 😉 Dla mnie to typowo wiosenna pasta jest. Jest idealna do nadziewania jajek na Wielkanoc np. jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera. Wówczas pozostałe żółtka dodajemy do pasty. Najlepiej, aby była ona wtedy drobno zmielona. Zupełnie niedawno odkryłam awokado w kuchni. Debiut swój miało przy okazji pasty z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Bardzo polubiłam obecność tego owocu w potrawach. Poza tym jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado jest bogate w witaminy A, B1, B2, B5, C, E, PP, K, H oraz minerały takie jak wapń, fosfor czy potas. Tym bardziej warto włączyć je do diety.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 4 jajka

– 1 dojrzałe awokado

– 3 łyżki sezamu

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– 1 łyżka majonezu

– szczypiorek do dekoracji

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę z jajek i awokado z prażonym sezamem?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić w niedużą kostkę. Awokado obrać ze skórki i także pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Sezam podprażyć na suchej patelni, delikatnie posolić, dodać do pozostałych składników. Dodać majonez. Doprawić pastę solą i pieprzem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Pastę z jajek i awokado z prażonym sezamem podawać posmarowaną na pieczywie 😉

Smacznego!

Helen G.

Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. uwielbiam wszelkie pasty! sama robię pastę jajeczną z awokado, pomysł z dodatkiem sezamu jest świetny 🙂

    1. Zachęcam do spróbowania. Jeśli wolisz gładką konsystencję pasty, to możesz zetrzeć jajka i awokado na tarce o małych oczkach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button