Sernik mojej mamy
Sernik mojej mamy
Jest jak zawsze pyszny, bo z rąk kochanej mamy 🙂 Sernik mojej mamy towarzyszy mojej rodzinie na wszelkich ważne uroczystościach, jak urodziny, imieniny, jubileusz czy święta. Sernik ten jest cudownie wilgotny i aromatyczny. Mama piecze go od lat, bo właśnie z tego przepisu jest według i nas najpyszniejszy.
Sernik mojej mamy ma pomarańczową nutę za sprawą pomarańczowej skórki oraz olejku pomarańczowego. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza wersja dorówna w chociaż w części oryginałowi.
Zobacz także
→ styropian, sernik bez sera (na śmietanie)
(tortownica o średnicy 26 cm; użyłam nieco mniejszej – o średnicy 24 cm, odłożyłam tylko ok.150 g sera z wiaderka)
Składniki:
– 1kg dobrego sera w wiaderku (mama używa President, ja dałam Zott)
– 20 dag sera śmietankowego w kostce (najlepiej tłustego, np. śremski, śmietankowy – aby nie trzeba było go mielić)
– 1 szklanka cukru
– 6 dużych jaj
– ½ kostki masła
– 1 budyń śmietankowy
– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– pół opakowania skórki pomarańczowej
– garść rodzynek
– olejek pomarańczowy
Polewa:
– około ⅓ kostki margaryny lub masła
– 2 pełne łyżki kakao
– 2-3 łyżki cukru pudru
– 2-3 łyżki mleka
– wiórki kokosowe do posypania
▌Jak zrobić sernik mojej mamy?
Żółtka oddzielić od białek (wstawić na razie do lodówki) i ubić z cukrem na puch. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Ubijać. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, po czym je odsączyć i obtoczyć w mące. Następnie dodawać partiami ser i wciąż ubijać na gładką masę. Wsypać budyń, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze ubijać.
Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku pomarańczowego. Zamieszać drewnianą łyżką. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Delikatnie zamieszać łyżką.
Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wlać masę. Wyrównać łyżką. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę w temperaturze 180 ºC (góra-dół). Po upieczeniu pozostawić sernik przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na kolejne 30 minut.
Polewa: Z podanych składników przygotować w rondelku polewę. Rozpuścić margarynę dodać kakao wraz cukrem i mlekiem, dokładnie zamieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto i boki. Udekorować ciasto z wierzchu i po bokach wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciasto w lodówce, by stężało. Sernik jest najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Świetny sernik. Ja też mam taki sprawdzony, jak mówisz „maminy”. Aż mi się zachciało zjeść kawałek takiego sernika 🙂
Ładny. I fajne ujęcia :-).
Dziękuję za miły komentarz:)
sernik to moje ulubione ciasto -pycha:)
Przymierzam się do swojego pierwszego sernika w życiu, a ten wygląda rewelacyjnie 🙂
Mam pytanie, w domu zawsze robi się u mnie sernik a’la ptasie mleczko z wielokrotnie, wielokrotnie zmielonego twarogu. chciałabym zrobić klasyczny sernik, taki mięsisty, kruchy jakby w środku. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi 🙂
Czy ten przepis odpowiada takiej formie sernika ? NA zdjęciu wydaje się, że tak 🙂
Do takiego sernika o jaki Pani chodzi najlepiej użyć wyłącznie sera 3-krotnie mielonego albo zwyczajnie dodać do masy ubitą śmietanę kremówkę ok.100 ml, tak jak w przepisie na seromak
😉 Kremówka powoduje lekkość i kruchość masy serowej. Ten sernik mojej mamy jest puszysty, wilgotny ale nie taki bardzo kruchy, raczej klasyczny.
Gdybym chciała piec w prostokątnej blaszce, to jaki powinna mieć mniej więcej rozmiar? Boję się, że wyjdzie płaski placek.
Pozdrawiam
Asia
Najlepiej wybrać blaszkę nieco krótszą od typowej prostokątnej, ja ją nazywam potocznie „kwadratowa”, moja ma wymiary 22×27 cm. Myślę, że powinna być w sam raz. Standardowa prostokątna blacha jest od niej dłuższa, bo ma wym. 21x32cm. Życzę udanego wypieku 🙂
Mam pytanie odnośnie kakao! Dodaje Pani gorzkie jak np. wedel, czy słodsze typu nesquik ?
Zawsze gorzkie 🙂
Polecam wypróbować ten przepis. To taki prawdziwy sernik: treściwy, wilgotny i bardzo smaczny. Pewniak na święta – wszystkim smakował. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że sernik z przepisu mojej mamy Pani zasmakował 🙂