Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka francuskie z jagodami

Ciasteczka francuskie z jagodami

Oto szybki deser w niespełna 20 minut! Jeśli chcecie na szybko przygotować smaczną przekąskę do kawy, a nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie ciasta, to gorąco polecam wam ciasteczka francuskie jagodami. Choć mogą być też inne owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie czy morele:)

Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką w lodówce, przynajmniej jedno opakowanie. Polecam to nie mrożone, tylko z lodówki (np. Biedronki albo Lidla). W zależności od ilości gości, można podwoić proporcje.

Zobacz także

→ rogaliki francuskie

→ palmiery cynamonowe.

(około 10 sztuk)

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– około ¾ szklanki jagód

– 5 łyżek cukru

– 1 jajko

Jak zrobić ciasteczka francuskie z jagodami?

Ciasto francuskie podzielić na 20 kwadratów. Nałożyć niecałą łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki jagód, następnie zrobić 2 nacięcia nożem na drugim kwadracie przykryć i skleić ciastko.  W razie sklejania ciasta, ręce oprószyć mąką.

Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 200˚C do zarumienienia. Ciasteczka francuskie z jagodami przechowywać w plastikowym pudełku, by nie wyschły.

Smacznego!

Helen G.

Ciasteczka francuskie z jagodami
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

16 komentarzy

  1. Ślicznie wyglądają!
    Ubóstwiam ciasto francuskie, a tu jeszcze w takim towarzystwie jagódek:) Bomba!
    pozdrawiam

  2. w cieście francuskim lubię wszystkie słodko-ostre nadzienia… a u Ciebie bogato nadziane jagódki….super!!

  3. Przepysznie wyglądają, zamierzam je dziś zrobić z Pani przepisu :-),mam nadzieję że również będą tak wyglądać, Pani przepis skusił mnie na tyle swoją łatwością że postanowiłam kupić i zrobić pierwszy raz coś na cieście francuskim :-). Dziękuję

      1. Dziękuję,na pewno dam znać jak wyszło,będę robić z Córcią :-). Tylko mam jedno pytanie, bo mam tylko mrożone jagody, mogą być ?? I czy muszą być zamrożone gdy będę je nakładać czy rozmrożone ?? Dziękuję

  4. Bardzo dziękuję za przepis i za odwiedzenie mojego bloga,ja też dorastałam w czasach Spice Girls :-). A co do ciasteczek, to chyba niektóre kwadraciki wycięłam lekko za duże, bo ładniej wyglądają te mniejsze i mogłam dodać do środka trochę więcej cukru,na drugi raz też bardziej wytnę te otworki,bo niektóre się nie otwarły,a u Ciebie wygląda to super,ale ogólnie wyszły cudowne i na pewno zrobię jeszcze nie raz, zaraz pobuszuję jakie masz jeszcze przepisy :-), ciekawa stronka, fajnie że trafiłam. Pozdrawiam

    1. Aha, a propo, nie rozmrażałam jagódek, stwierdziłam że rozmrożone będą taką ciapą i chyba dobrze zrobiłam :-), dzięki za radę.

      1. Sama nie byłam pewna czy rozmrażać, dobrze wiedzieć na przyszłość 🙂 Cukru oczywiście można dać więcej, wedle uznania 🙂

    2. Cieszę się, że ciasteczka ci wyszły:)Praktyka czyni mistrza, więc następnym razem wyjdą Ci idealne z większymi otworkami:)

Skomentuj Danuta Magda Slugocka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button