Ciasta i ciasteczkaDesery

Ciasto arabskie

Ciasto arabskie

Przepis na ten popularny w krajach arabskich deser znalazłam kiedyś w gazecie. Ciasto arabskie zwane też namoura, jest oparte na kaszy manny, wiórkach kokosowych i nasączone słodkim syropem. Nie dodaje się do niego mąki ani jajek. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować połówkami orzechów włoskich. Ciasto arabskie jest dosyć słodkie oraz wilgotne, z racji iż jest nasączone słodkim syropem. Bardzo lubię je robić, gdyż zawsze wychodzi. Serdecznie polecam, szczególnie jeśli jesteście fanami słodkich deserów.

(średniej wielkości blacha o wym. 23×28 cm)

Składniki:

Ciasto:
– 2 szklanki kaszy manny
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 200 ml kefiru
– 200 ml oleju

Syrop:

– ½ szklanki wody
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka soku z cytryny lub wody różanej

Do dekoracji (opcjonalnie):
– połówki orzechów włoskich
– wiórki kokosowe

Jak zrobić ciasto arabskie?

W jednej misce wymieszać suche składniki czyli, kaszę mannę, wiórki, cukry oraz proszek do pieczenia, w drugiej zaś płynne – kefir wraz olejem. Połączyć ze sobą mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do niedużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180˚C i piec około 30 minut do zarumienienia.

Syrop: Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać sok z cytryny lub wodę różaną. Świeżo upieczone ciasto pokroić nożem na kawałki i polać gorącym syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować połówkami orzechów włoskich.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto arabskie
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button