Ciasto na maślance z jabłkami

Ciasto na maślance z jabłkami
Jest szybkie i nieskomplikowane. Ciasto na maślance z jabłkami to taki placek na co dzień, idealny do kawy. Dodatek maślanki i oleju sprawia, że ciasto to jest wilgotne, puszyste i lekkie.
Jabłka ciekawie się prezentują. Są pokrojone w cienkie plasterki i ułożone dachówkowo. Do ciasta polecam użyć cukru brązowego, który nada mu przyjemnego posmaku. Nie zapomnijcie również o cynamonie.
Zobacz także
→ ciasto z maślanką i owocami (z białą czekoladą)
(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub nieco mniejsza)
1 szklanka to 250 ml.
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka maślanki
– ½ szklanki oleju
– 4 jajka
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 4 jabłka
– trochę soku z cytryny
– wiórki masła do posypania
– 1 łyżka brązowego cukru do posypania
– około ½ łyżeczki cynamonu do posypania
▌Jak zrobić ciasto na maślance z jabłkami?
Jajka ubić z cukrami na gładką masę. Dodać przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać maślankę i olej. Chwilę ubijać mikserem. Przelać do wyłożonej pergaminem blaszki.
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki. Lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Następnie układać na cieście dachówkowo. Jabłka posypać cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch położyć wiórki masła.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (zapobiegnie to zakalcowi), tylko na sam koniec. Ostudzić.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Fajne proste ciasto i dużo jabłek, to musi być smaczne
Jest proste i dobre, polecam
Ale mi narobiłaś smaka. Będę robić. I nie wiem czy wytrzymam do weekendu
Super:) Nie musisz wcale wytrzymać do weekendu. To ciasto szybko się piecze, wystarczy zwykłe popołudnie albo wieczór
Super ciacho, bardzo takie lubię
Dziękuję. Ja też
Ciasto wygląda niezmiernie apetycznie
Bardzo mi miło
Wspaniałe ciasto
Robię podobne, ale zawsze dawałam truskawki, muszę teraz spróbować z jabłkami 
Kiedyś robiłam a właściwie to piekłam…. rodzince smakowało
Uwielbiam właśnie takie proste ciasta
Takie proste ciasta są najlepsze. Podobne piekła dawniej moja Babcia
Też tak uważam
Geniusz tkwi w prostocie 