Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

To biszkopt przełożony warstwą dżemu porzeczkowego, ciasta makowo-kokosowego i kremu budyniowego, nakryty nasączonymi w wódce biszkoptami i oblany polewą. Mieszanka doskonała! Ciasto Pijak jest bardzo eleganckie, idealne na przyjęcia czy na święta. Lubię w nim ten alkoholowy posmak, a także słodycz przełamaną kwaskową nutą dżemu z czarnych porzeczek.

„Pijak” to ciasto dla dorosłych. W wersji bez alkoholu biszkopty można maczać zimnej mocnej herbacie albo w mleku z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego albo waniliowego.

Ciasto Pijak upiekłam na 60-te urodziny mojego taty. Spytałam go jakie ciasto czy tort mu upiec. Bez zawahania odpowiedział: ciasto Pijak. Pierwszy raz jadłam ten pyszny wypiek kilkanaście lat temu u mojej przyjaciółki. Jej mama zawsze piekła „Pijaka” na Boże Narodzenie i inne ważne okazje. Zapamiętałam ten smak, choć przepis powstał metodą prób i błędów.

Zobacz także

ciasto biszkoptowe z karmelem

ciasto Kilimandżaro

ciasto ananasowe z kokosem

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm lub nieco mniejsza)

Składniki:

Biszkopt:

– 4 jajka

– 6 łyżek cukru

– 6 płaskich łyżek mąki tortowej

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:

– 6 białek

– ½ szklanki cukru pudru

– ½ szklanki wiórek kokosowych

– ½ szklanki suchego maku

Krem budyniowy*:

– 0,5 l mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 cukier waniliowy

– ¾ szklanki cukru

– 2 żółtka

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

*można także użyć gotowego kremu karpatka

Dodatkowo:

– ⅔ szklanki wódki

– ½ szklanki wody

– 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek (ok. 220ml)

– paczka okrągłych biszkoptów

Polewa:

– ⅓ kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 4 łyżki cukru pudru

Jak zrobić ciasto Pijak?

Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę i proszek – miksować na średnich obrotach. Po chwili dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać prostokątnej blaszki o wym. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170˚C przez 20 minut.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec także w temperaturze 170˚C przez 15-20 minut.

Krem budyniowy: W około ½ szklanki mleka rozmieszać budynie, cukry i żółtka, a resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mieszankę. Gotować energicznie mieszając do zgęstnienia masy. Ostudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować na gładką masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem budyniowy. Na koniec biszkopty maczać przez sekundę w miseczce z wódką zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.

Polewa: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto Pijak przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ciasto Pijak
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. robilam ale upiekszylam spirytusem,dodalam do masy i bore biszkoptow namoczylam,spod tortownicy tylko posmarowalam margaryna,poezja,najlepszy na 2gi dzien,pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Agnieszka Maraszkiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close