Indyk na ostro
Indyk na ostro
Jest chrupiący, bo smażony w głębokim tłuszczu. Indyk na ostro to świetna propozycja na obiad. Nieduże kawałki mięsa macza się w pikantnym sosie. Ostrość sosu można modyfikować wedle uznania. Mój jest umiarkowanie pikantny ze słodkawą nutą za sprawą miodu. Po usmażeniu warto odsączyć mięso na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zamarynowanie indyka w mleku sprawi, że będzie soczyste. Jeśli chcecie odgrzać potrawę następnego dnia, polecam to zrobić w piekarniku, niż na patelni z tłuszczem. Będzie smaczniejsza 🙂 Polecam wam także mój przepis na eskalopki z indyka w sosie musztardowym.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 60 dag piersi z indyka
– 2 jaja
– bułka tarta
– po ½ łyżeczki oregano i bazylii
– sól, pieprz
Ostry sos:
– 5 łyżek ketchupu (najlepiej pikantnego)
– 5 łyżek majonezu
– 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
– ½ łyżeczki miodu
– 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez prasę
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– maggi (opcjonalnie)
– 1-2 krople sosu tabasco (opcjonalnie; dla fanów ostrych smaków)
– sól, pieprz cayenne
▌Jak zrobić indyka na ostro?
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Lekko rozbić je tłuczkiem. Włożyć do miski z lekko osolonym mlekiem i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli nie mamy czasu, można od razu przejść do smażenia. Przygotować sos z podanych składników, doprawić i również wstawić do lodówki, aby się przegryzł. Po godzinie wyciągnąć mięso z lodówki, osuszyć, posolić, dodać oregano i bazylię. Maczać w lekko osolonym jajku (dodać też nieco pieprzu) i bułce tartej. Smażyć w dobrze nagrzanym, głębokim tłuszczu na rumiano na obu stron. Po usmażeniu kawałki indyka na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Indyka na ostro podawać z sosem, ziemniakami, ryżem albo frytkami i dowolną surówką np. z pomidorami ze śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć