Indyk z ostrym sosem


indyk z ostrym sosem1

Dziś na obiad proponuję kawałki indyka z ostrym sosem. Smażenie mięsa w głębokim tłuszczu zapewnia chrupiącą panierkę. Przed podaniem warto odsączyć indyka na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Zamarynowanie mięsa w mleku sprawi, że będzie1- soczyste. Ostrość sosu możemy modyfikować wedle uznania. Mój jest umiarkowanie pikantny, z lekko słodką nutą za sprawą miodu. Jeśli chcecie odgrzać indyka na następny dzień, warto to zrobić w piekarniku, niż na patelni z tłuszczem. Będzie smaczniejsze :-)

 

indyk z ostrym sosem1

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 60 dag piersi z indyka

– 2 jaja

– bułka tarta

– po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii

– sól, pieprz

Ostry sos:

– 5 łyżek ketchupu (najlepiej pikantnego)

– 5 łyżek majonezu

– 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

– 1/2 łyżeczki miodu

– 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez prasę

– 1 łyżeczka ostrej papryki

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– maggi (opcjonalnie)

– 1-2 krople sosu tabasco (opcjonalnie; dla fanów ostrych smaków)

– sól, pieprz cayenne

 

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Lekko rozbić je tłuczkiem. Włożyć do miski z lekko osolonym mlekiem i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli nie mamy czasu, można od razu przejść do smażenia. Przygotować sos z podanych składników, doprawić i również wstawić do lodówki, aby się przegryzł. Po godzinie wyciągnąć mięso z lodówki, osuszyć, posolić, dodać oregano i bazylię. Maczać w lekko osolonym jajku (dodać nieco pieprzu) i bułce tartej. Smażyć w dobrze nagrzanym, głębokim tłuszczu na rumiano na obu stron. Po usmażeniu kawałki indyka na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.  Indyka maczać w przygotowanym sosie. Podawać mięso z ziemniakami, ryżem albo frytkami i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

indyk z ostrym sosemindyk z ostrym sosem2indyk z ostrym sosem3

Poprzedni Ryba zapiekana z brokułami, papryką i serem
Nastepny Krewetki z ryżem i warzywami

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *