Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Mięso doskonałe. Karkówka w sosie własnym to przepyszne danie obiadowe nie tylko na weekend czy specjalne okazje ale również na dzień powszedni. Duszenie mięsa zajmuje niespełna godzinę.
Duszona karkówka w sosie z mojego przepisu rozpływa się ustach. Ilekroć ją przyrządzam, goście są zachwyceni:) Nie ma to jak karkówka w pysznym sosie cebulowym, podana z tłuczonymi ziemniakami albo kluseczkami…
Mięso jest aromatyczne i mięciutkie dzięki marynacie. Zamarynowanie karkówki sprawia, iż szybciej kruszeje i przechodzi aromatem przypraw. Osobiście lubię marynować mięso całą noc, by rano móc je dusić. Jeśli nie chcecie marynować mięsa, to przynajmniej natrzyjcie je samymi przyprawami.
Zobacz także
→ karkówka w sosie musztardowym.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1kg karkówki
– 2 duże cebule
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2-3 łyżki smalcu
– 2 łyżki mąki
Marynata do mięsa:
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 3-4 ząbki czosnku
– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, bazylii i oregano
– ½ łyżeczki rozmarynu
– 1 łyżeczka soli
– pieprz
Dodatkowo:
– około 0,5 l wody/bulionu warzywnego albo mięsnego
▌Jak zrobić karkówkę w sosie własnym?
Mięso opłukać pod zimną woda, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy rozbić tłuczkiem, posolić i posypać czarnym pieprzem.
Marynata: W miseczce wymieszać ze sobą składniki marynaty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą smarować każdy plaster mięsa z obu stron, kładąc w szklanym wyższym naczyniu jeden na drugim. Zamarynowane naczynie z karkówką przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym smalcu, po czym przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Mięso zalać około 0,5 l wody albo bulionu, tylko tyle by ledwie zakrywała mięso. Dodać 2 liście laurowe oraz 3 kulki ziela angielskiego. Karkówkę dusić na małym ogniu do miękkości, przez około 1 godzinę. W razie potrzeby dolewać nieco wody lub bulionu.
Na koniec zagęścić sos mąką. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, aby nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru, po czym wlać do mięsa. Zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Karkówkę w sosie własnym podawać z ziemniakami purée, kaszą albo kluskami oraz z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
To danie w sam raz dla mojego męża, byłby szczęśliwy 🙂
Mój mąż też bardzo lubi taką karkówkę 🙂 Gorąco polecam 🙂
Oj pyszne mięso na obiad…Mniam 🙂
Karkówka w sosiku to jedno z ulubionych dań mojego męża 🙂 a Twoja apetycznie wygląda 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Coś dla mojego brata 🙂
Pyszności, mój mąż byłby zachwycony takim daniem 🙂