MięsaPotrawy dla Dzieci

Kotlety mielone z kurczaka

Kotlety mielone z kurczaka

Lekkie, bardziej dietetyczne od wieprzowych. Kotlety mielone z kurczaka są lubiane zwłaszcza dzieci. Mięso drobiowe jest nie tylko chudsze ale też łagodniejsze w smaku od wieprzowego czy wieprzowo-wołowego.

Przepis na kotlety mielone z kurczaka jest bardzo prosty. Mięso drobiowe wzbogaciłam dodatkiem ziół: oregano i bazylii. Możecie dać również suszoną, bądź świeżą posiekaną natkę pietruszki. Mięso możecie zmielić sami, kupując podwójną pierś z kurczaka. Wówczas kotlety będą smaczniejsze.

Zobacz takżekotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego z kurczaka

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1 jajko

– kilka łyżek bułki tartej (w zależności od wilgotności mięsa)

– 1 łyżeczka oregano

– ½ łyżeczki bazylii

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety mielone z kurczaka?

Mięso włożyć do miski. Cebulę wraz czosnkiem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Kajzerkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać tyle bułki tartej, by swobodnie móc wyrobić mięso na gładką masę. Doprawić mięso solą i pieprzem i ziołami.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi wyrabiać owalne lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym gazie do uzyskania złotego koloru. Kotlety mielone z kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą i surówką np. surówka z kapusty pekińskiej i jabłka.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety mielone z kurczaka
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Ech, żeby mój junior chciał takie jeść… 🙂 U nas tylko przechodzą tradycyjne kotlety – mam nadzieję, że wkrótce wyrośnie z tego wybrzydzania i poszerzy swoje menu 🙂

Skomentuj Kuchnia MagdaLeny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button