MięsaPrzekąski

Kotlety mielone w waflu

Kotlety mielone w waflu

Są świetnym pomysłem na niebanalne mielone. Kotlety mielone w waflu to trójkąty mięsa mielonego przełożonego między dwa suche wafle deserowe (andruty). Całość jest panierowana w jajku i bułce a następnie usmażona na złoto. Kotlety mielone w waflach zachwycają gości na imprezach domowych czy nawet eleganckich przyjęciach. Mnie również oczarowały u koleżanki.

Wafel nadaje kotletom chrupkości oraz ciekawego smaku. Kotlety mielone w waflu można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Choć moim zdaniem smaczniejsze są odgrzane na patelni czy w piekarniku. Kotlety sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i imprezowa przekąska serwowana z filiżanką barszczyku.

Ważne, aby farsz mięsny był aromatyczny i dobrze doprawiony. Ja swój wzbogaciłam dodając oprócz majeranku, oregano i mielonych papryk również posiekaną natkę pietruszki. Nie ma potrzeby dodawać do mięsa namoczonej kajzerki czy bułki tartej.

Zobacz także

kotlety mielone z pieczarkami

kotlety mielone z kaszą gryczaną (hreczanyki).

(8 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 1 jajko

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– pół pęczka natki pietruszki

– 1 łyżeczka majeranku

– po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i oregano

– sól, pieprz

Panierka:

– 3 jajka

– 2-3 łyżki mleka

– sól

– bułka tarta

Dodatkowo:

– 2 duże prostokątne wafle deserowe

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone w waflu?

Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić masę solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Płaty wafla podzielić na 4 części. Należy robić to ostrożnie ostrym nożem, ponieważ wafle łatwo się łamią. Każdy kwadrat podzielić na pół, co da trójkąty. Każdy trójkąt wypełniać po brzegi mięsem mielonym na grubość około 1,5 cm. Wyrównać powierzchnię łyżką i przykrywać drugim trójkątem wafla. Delikatnie docisnąć.

Każdy trójkąt waflowy obtaczać najpierw w lekko osolonym jajku z dodatkiem mleka, następnie w bułce tartej. Robić to w miarę ostrożnie, gdyż wafle miękną i mogą się wyginać, jeśli będą zbyt długo moczone. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Powinny być smażone ma niedużym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Kotlety mielone w waflu podawać z ziemniakami, frytkami i ulubioną surówką na obiad lub jako przekąskę np. do barszczu czerwonego.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety mielone w waflu
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

13 komentarzy

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button