Ciasta i ciasteczka

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Lekkie z budyniem i kruszonką. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest doskonałym ciastem na lato, kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców. Zamiast malin możecie z powodzeniem dać truskawki, porzeczki, poziomki, jagody, borówki czy agrest.

Moja babcia robiła takie kruche ciasto najczęściej z porzeczkami albo z rabarbarem. Nazywała je skubaniec. Przepis na ciasto z malinami i budyniem jest bardzo prosty. Trzeba tylko dobrze schłodzić kruche ciasto (zwłaszcza mniejszą część, którą będziemy potem ścierać na tarce).

Zobacz także

placek ze śliwkami.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub trochę mniejsza)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka mąki krupczatki

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 250g zimnego masła lub margaryny

Budyniowa pianka:

– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– ⅓ szklanki oleju

– 5 białek

Dodatkowo:

– 500g malin lub innych owoców sezonowych (np. truskawki, borówki, jeżyny, poziomki albo porzeczki)

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić kruche ciasto z malinami i budyniową pianką?

Kruche ciasto: Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do większej miski, dodać żółtka, cukier oraz pokrojone zimne masło lub margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Wstawić do zamrażalnika na około godzinę, aby się dobrze schłodziło. W międzyczasie przygotować budyniową piankę.

Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, nadal ubijając. Następnie wsypać budynie (proszek) i powoli wlewać strużką olej nadal ubijać.

Maliny lub inne owoce umyć. Jeśli używacie mrożonych owoców, nie ma konieczności ich rozmrażania. Wyciągnąć z zamrażalnika większą część ciasta (2/3) i wylepić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15 minut. Na podpieczony kruchy spód ciasta wylać budyniową piankę. Układać gęsto maliny otworkami do góry. W razie potrzeby można je nieco wepchnąć w piankę.

Na wierzch ciasta zetrzeć na dużych oczkach pozostałą 1/3 schłodzonego ciasta. Placek wstawić do piekarnika i piec jeszcze w tej samej temperaturze (190°C) przez około 40 minut, do zarumienienia góry. Po wystudzeniu ciasto z malinami i budyniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Ciasto kruche z dodatkiem owoców to smak mojego dzieciństwa. Pięknie prezentuje się na Twoich zdjęciach 🙂

Skomentuj EllaCanto Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button