Kurczak w orzechach
Kurczak w orzechach
Doskonały zarówno na co dzień, jak i na okazje. Kurczak w orzechach smakuje mi bardziej niż tradycyjnie smażony w bułce tartej. Orzechy włoskie nadają potrawie osobliwego charakteru i pięknego zapachu. Możecie je zmielić młynku do kawy lub w blenderze. Orzechy zmielone są też dostępne czasem w sklepach.
Kotlety z kurczaka w panierce orzechowej to danie bardzo proste. Wystarczy wcześniej zmielić orzechy.
Zobacz także
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.500g)
– 1 ząbek czosnku
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– 3 łyżki bułki tartej
– około 120g zmielonych orzechów włoskich
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kurczaka w orzechach?
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, utłuc jak na kotlety. Posolić, dodać pieprz. W miseczce robić jaja, roztrzepać widelcem i posolić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce tartej zmieszanej za zmielonymi orzechami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kurczaka w orzechach podawać z ziemniakami i surówką np. z kapusty pekińskiej i marchewki (na zdjęciu).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć