MięsaPotrawy Świąteczne

Pieczona szynka miodowo-musztardowa

Pieczona szynka miodowo-musztardowa

Idealnie krucha, miękka, zaś w smaku słodko-kwaskowo-pikantna. Przepis na pieczoną szynkę miodowo-musztardową otrzymałam od przyjaciółki. Trochę zmodyfikowałam recepturę wedle własnych potrzeb. Przyjaciółka piekła w ten sposób wołowinę. Tak urzekł mnie zapach tej pieczeni (byłam u niej na kawce, kiedy piekła mięso), że nie mogłam nie spróbować. Agnieszka podała mi jedynie składniki, jakich użyła „na oko”, ja zaś skomponowałam potem odpowiednie proporcje marynaty.

Pieczona szynka miodowo-musztardowa wyszła  naprawdę smaczna !!! Zamiast wołowiny upiekłam szynkę. Serdecznie polecam również mój przepis na szynkę pieczoną z rękawa. Obie receptury dobrze sprawdzą się na świąteczny obiad ;)

(Dla  4-6 osób)

Składniki:

– ok.1,3 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)

– 1 cebula

– ½ l bulionu (może być z kostki)

– 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

Marynata miodowo-musztardowa:

– 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 3 łyżki sosu sojowego  (użyłam ciemnego)

– 3 łyżki musztardy sarepskiej

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– 1 łyżka płynnego miodu

– 3 ząbki czosnku

– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– pieprz

Jak zrobić pieczoną szynkę miodowo-musztardową?

Mięso umyć, osuszyć. Owinąć grubą nicią, aby nadać mu pożądany kształt. Składniki marynaty wymieszać dokładnie. Natrzeć nią mięso z każdej. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztką marynaty, podlać odrobiną  bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2-2,5 godziny w temperaturze 200°C. Co 25 minut podlewać mięso bulionem i je przewracać. Po Upieczone mięso powinno być kruche oraz pod nakłuciu powinien wyciekać bezbarwny płyn.

Na 15-20 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił. Po upieczeniu mięso ostudzić. Następnie pokroić w plastry. Do pozostałego z pieczenia sosu dodać resztę bulionu. Zagotować. Następnie zagęścić 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczoną szynkę miodowo-musztardową podawać na półmisku razem z sosjerką, w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo klusek i surówki np. surówki z białej kapusty albo surówki z kapusty pekińskiej i papryki.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pieczona szynka miodowo-musztardowa
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

16 komentarzy

  1. Tak jak obiecalam recenzuje:) szynka bardzo smaczna, mieciutka! Polecam. Zostajemy na dłużej; ) Co poleca Pani wypróbować w nastepnej kolejności? :)

    1. Cieszę się, że szynka okazała się dla Pani smaczna:) Co polecam? Może tym razem tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?
      https://domowe-potrawy.pl/tarta-brokulowa-z-kurczakiem-i-kukurydza/

  2. witam, ile powinnam piec szynkę o wadze trochę ponad 2 kg? i jak dobrze rozumiem składniki marynaty tez powinnam podwoić
    pozdrawiam

    1. Mięso o wadze ponad 2kg piekłabym ok. 3,5 godziny i sprawdzałabym widelcem bądź szpikulcem do mięsa czy jest miękkie. Jeśli chodzi marynatę, to trzeba wówczas podwoić składniki :-) Życzę udanego wypieku.

        1. Rzeczywiście nie napisałam, można wpierw zeszklić ją na oleju przed obsmażeniem mięsa, będzie wówczas miało ładny aromat. Cebulę po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiero obsmażamy mięso.

    1. Napisałam, że można użyć bulionu z kostki ale nie jest to koniecznie, można ugotować wywar samemu, wedle uznania.

Pozostaw odpowiedź Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close