Pierogi z pasztetową

Pierogi z pasztetową
Są łatwiejszą i szybszą wersją pierogów z mięsem. Przygotowując pierogi z pasztetową nie musimy gotować mięsa i później mielić go w maszynce. Farsz z pasztetu polecam wzbogacić dodając podsmażoną cebulkę i pieczarki. Należy je tylko jak najdrobniej posiekać oraz odcisnąć wodę z pieczarek.
Pierogi z farszem z pasztetu poznałam dzięki przyjaciółce, która jada czasem takie u swojej teściowej. Tak się nimi zachwycała, że postanowiłam zrobić tę wersję pierogów.
Pamiętajcie aby do farszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Najlepiej kupować ją w sklepie mięsnym na wagę, niż gotową z marketu. Pasztetowa jest na ogół sprzedawana we flaku. Możecie użyć zarówno drobiowej, wieprzowej, jak mieszanej pasztetowej. Pierogi z pasztetową moim zdaniem najlepiej komponują się ze stopionym boczkiem i cebulką. Stanowią wysoko energetyczny posiłek.
Zobacz także → pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe)
(około 50 sztuk)
Składniki:
Ciasto na pierogi:
– 500g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
– ok. 1 szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
– 500g dobrej pasztetowej
– 5-6 pieczarek (opcjonalnie)
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka smalcu
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo (do polania):
– 1 cebula
– stopiony boczek
▌Jak zrobić pierogi z pasztetową?
Farsz: Cebulę i pieczarki obrać, pokroić jak najdrobniej. Czosnek drobniutko posiekać. Na łyżce smalcu zeszklić najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Kiedy puszczą sok doprawić solą. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę i zestawić z palnika. Odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Pasztetową wycisnąć z flaka do miski, dodać podsmażoną cebulę, pieczarki i czosnek. Wbić jajko i dodać bułkę tartą. Farsz dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Powinna mieć wyrazisty smak.
Ciasto: Na stolnicę wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco wody. Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu. Dokładnie zlepiać brzegi, robiąc na koniec falbanki.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę z w garnku, dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z pasztetową podawać polane cebulką i stopionym boczkiem.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Ciekawy pomysł na pierogi, chętnie bym spróbowała z takim farszem
Nie sądziłam, że są takie smaczne
Bardzo ciekawy farsz do pierożków, muszą być pyszne
Fajnie smakują
To chyba dla mnie zbyt wiele ;D
Wiem, że nie każdy lubi pasztetową.
pyszne pierożki! i jakie ładne! pozdrawiam ciepło <3
Dziękuję:) Również pozdrawiam*)
U mnie pasztetowa tylko do uszek i do barszczu ;p
Też fajny pomysł na jej wykorzystanie
Mój tato byłby zadowolony
Przyznam, że zaskoczył mnie ten przepis. Robię co jakiś czas pierogi ale taki farsz jest dla mnie nowością. Może kiedyś skorzystam z przepisu
Dla mnie do niedawna również był nowością. Polecam spróbować
ooo ciekawy pomysł
O pierogach z pasztetową słyszałam ale jeszcze nie miałam okazji jeść
Polecam spróbować zrobić przy okazji