Placki z cukinii
Placki z cukinii
Są lekkie, chrupiące, rozpływają się w ustach. Placki z cukinii stanową ciekawą alternatywę dla popularnych placków ziemniaczanych. To dobry pomysł na udany wegetariański i niedrogi obiad.
Placki z cukinią idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki albo z sosem czosnkowym. Pamiętajcie tylko, aby starte na tarce cukinie odcisnąć z nadmiaru soku.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 1 jajko
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– około 3/4 szklanki mąki
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku labo natki pietruszki
– sól, pieprz (można dać pieprz ziołowy)
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić placki z cukinii?
Cukinie dokładnie umyć. Odciąć końce, lecz nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15-20 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach, wbić jajko, dodać mąkę. Wsypać posiekaną zieleninę. Dobrze wymieszać.
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać nieco mąki. Smażyć okrągłe placki z cukinii na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Placki z cukinii podawać z sosem tzatziki lub z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
W takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam a uwielbiam i placuszki i sos…musze wypróbować:-)
fajne połączenie:)))