Potrawy dla DzieciPotrawy mączneŚniadanieWegetariańskie

Placuszki owsiane z bananem

Placuszki owsiane z bananem

Idealne zarówno na śniadanie, kolację czy lekki obiad. Placuszki owsiane z bananem są smaczną wegetariańską potrawą. Stosunkowo szybko się je przyrządza, nie licząc oczekiwania 30 minut, aż płatki zmiękną od mleka. Płatki owsiane uwielbiam pod każdą postacią, zwłaszcza owsiankę z nasionami chia. Banany dobrze się nimi komponują, mogą być też ewentualnie starte na tarce jabłka. Polecam również podobne danie placki z kaszy manny i jabłek.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie)

– 1 szklanka mleka

– ½ szklanki mąki

– 1 jajko

– 2 banany

– ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

– 1-2 łyżeczki cukru waniliowego

–  cynamon wedle uznania

Jak zrobić placuszki owsiane z bananem?

Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 30 minut, aż zmiękną i wchłoną mleko. Banany, jeśli są miękkie ugnieść widelcem lub zetrzeć na tarce. Wymieszać z namoczonymi płatkami. Dodać mąkę przesianą z sodą/proszkiem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier waniliowy i cynamon wedle uznania.  Smażyć placuszki na średnim ogniu na złoto z obu stron. Placuszki owsiane z bananem podawać posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują również polane syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

Helen G.

Placuszki owsiane z bananem
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Też uwielbiam płatki owsiane, w każdej postaci: owsianka, ciasteczka, placki lub po prostu zalane mlekiem albo jogurtem 🙂
    Placuszki wyglądają przepysznie! 🙂

    Pozdrawiam:)

  2. Znam ten przepis w nieco innej formie i wszystkim amatorom płatków owsianych z czystym sumieniem mogę go polecić. Super rozwiązanie dla wszystkich, którzy są na diecie.

  3. Robiłam wczoraj te placuszki i wyszły pyszne! Jedyny problem jaki miałam to były dosyć miękkie i ciężko się je przewracało na drugą stronę bez deformowania 🙁 Może dałam czegoś za mało/za dużo.

    I zrobiłam z małą modyfikacją – zamiast mlekiem zalałam płatki kakaem – wyszło super! 🙂

    1. W razie gdy ciasto jest za rzadkie i placki ciężko się przewraca, warto dodać nieco mąki 🙂 Super pomysł z tym kakaem, ciekawe jak smakują, pewnie pysznie 🙂

  4. Witam, właśnue robię placuszki z Twojego przepisu. Już jednego capnełam. Dodalam do nich jeszcze tarte jabłko i kilka rodzynek i deczko zapachu migdałowego. Są wspaniałe!!!! :)). Dziękuję za przepis :)) Pozdrawiam :))

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button