Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle
Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle
To pomysł na szybki, nietuzinkowy i bardzo smaczny obiad. Do smażenia polędwiczek wieprzowych polecam masło klarowane, gdyż w przeciwieństwie do klasycznego się nie przypala. Pamiętajcie, że polędwiczki wieprzowe nie lubią zbyt długiego smażenia, gdyż stają się wtedy twardawe.
Warto też skropić mięso odrobiną octu balsamicznego, nabierze kruchości i przyjemnego smaku. Zachęcam was także do wypróbowania mojego przepisu na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)
– 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
– tymianek, majeranek, ostra papryka
– ocet balsamiczny (opcjonalnie)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić polędwiczki wieprzowe smażone na maśle?
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ok.1,5 cm plastry. Każdy rozgnieć palcami. Obficie posolić (z dwóch stron), posypać czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem, majerankiem i ostrą papryką. Można skropić mięso odrobiną octu balsamicznego. Jeśli mamy czas to, warto włożyć mięso do lodówki na 30 minut, jeśli nie, to można smażyć od razu. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
Polędwiczki smażyć na dużym ogniu aż do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszyć nieco gaz i smażyć jeszcze parę minut, by „doszły”. Nie należy smażyć ich zbyt długo, bo staną się twardawe. Na koniec posolić mięso. Po przekrojeniu mięsa powinien wyciekać bezbarwny płyn – wówczas mięso jest usmażone.
Polędwiczki wieprzowe smażone na maśle podawać ziemniakami lub frytkami oraz z surówką (u mnie gotowany kalafior polany bułką tartą i masełkiem).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
hmm już jakiś czas nie jadłam polędwiczek także chętnie spróbuję 🙂
To bardzo delikatne mięso, więc nawet smakuje nieźle ;))
Prosto i pysznie!
Dziękuję serdecznie 😉
Od kiedy soli polędwiczki się pieprzem???
Faktycznie, dziękuję. Poprawiłam błąd. Pozdrawiam 🙂