Mięsa

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Są pomysłem na smaczny i prosty obiad. Pulpeciki w sosie koperkowym to malutkie apetyczne mięsne kuleczki. Idealnie pasują do klusek śląskich albo do ziemniaków purée. Pulpety mięsne wspominam jeszcze z czasów przedszkolnych. Próbowałam odtworzyć wspaniały smak tej potrawy. I powiem wam, że chyba mi się to całkiem nieźle udało 🙂 Przepis na pulpety w sosie jest bardzo łatwy.

Klopsiki w sosie koperkowym możecie przygotować z dowolnego gatunku mięsa mielonego. Ja zwykle daję z wieprzowe albo z indyka. Nie daję do mięsa namoczonej kajzerki, jak w przypadku kotletów mielonych, tylko bułkę tartą i kaszę mannę. Zachęcam was także do spróbowania innych moich przepisów na pulpety:

Zobacz także → pulpety w sosie grzybowym.

(około 16 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego np. z indyka albo wieprzowego

– kilka łyżek bułki tartej (w zależności od wilgotności mięsa)

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 jajko

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– mąka do obtoczenia pulpetów

– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i majeranku

– ½ łyżeczki mielonej kolendry

– 1 liść laurowy

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 łyżki mąki

– ½ szklanki mleka

– 2 łyżki posiekanego koperku

– sól, pieprz

Jak zrobić pulpeciki w sosie koperkowym?

Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mięsa. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Wyrobić na gładką masę.

Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kulki, następnie każdą obtoczyć w mące. W garnku (ja używam patelni) zagotować tyle wody, by przykryła pulpeciki. Gdy się zagotuje, delikatnie wkładać pulpeciki. Dodać też liść laurowy. Pulpety gotować na niezbyt dużym ogniu 20-25 minut.

W międzyczasie w ½ szklanki mleka rozrobić mąkę. Dodać śmietanę. Rozmieszać, by nie było grudek i dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Rozrobioną mąkę ze śmietaną dodać do sosu energicznie mieszając. Zagotować. Włożyć z powrotem do sosu pulpeciki. Na końcu dodać posiekany koperek. Pulpeciki w sosie koperkowym podawać z ziemniakami purée i ulubioną surówką np. surówka z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.

Pulpeciki w sosie koperkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

14 komentarzy

  1. Uwielbiam takie pulpeciki. Czasami gotuję je w wywarze warzywnym, a potem postępuję jak Ty.
    Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button