Mięsa

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Popularne danie lubiane zwłaszcza przez dzieci. Pulpety w sosie pomidorowym zwane też klopsami, to bardziej dietetyczna wersja od smażonych mielonych. Mięso jest bowiem gotowane. Gęsty kremowy sos pomidorowy z kawałkami marchewki dodaje pulpetom fajnego smaku.

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Podobne gotowały panie kucharki w przedszkolu. No, może sos był wtedy bardziej wodnisty 🙂 Potrawa ta jest pyszna w swojej prostocie:)

Pulpeciki w sosie pomidorowym są soczyste i jędrne. Do mięsa zamiast kaszy manny możecie dać wyłącznie bułkę tartą.

Zobacz także pulpety w sosie grzybowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g dowolnego mielonego mięsa

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 marchew

– 1 jajko

– 2-3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka kaszy manny

– kostka rosołowa (opcjonalnie)

– 1 liść laurowy

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 pełne łyżki mąki

– 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– około ⅓ łyżeczki ostrej papryki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia pulpetów

– świeży koperek

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.

Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową (bez dodatku kostki sos też jest smaczny), dodać liść laurowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół-plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu przez 25 minut.

Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę  wlać do sosu i zagotować.

Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i świeżo posiekany koper. Pulpety w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem albo kaszą i surówką np. surówka z pora.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety w sosie pomidorowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

39 komentarzy

    1. Dziękuję za przepis. Dla nas pycha. Nie szukam innego 🙂 Robię drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Teraz w kuchni pachnie, a ja czekam na przyjście rodzinki na obiad.

    1. Ja pulpeciki (pulpety)obsmażam,zawsze.Obojętnie czy do sosu pomidorowego,czy do sosu „pieczeniowego”,czy”pulpetowego”.Jak zwał tak zwał,ale zawsze obsmażam.Dla mnie klops=pulpet.Przepis jest super.Pychota ,nie daję kostki sztucznej ,bez niej jest też pycha.Dzięki.

      1. Można oczywiście obsmażyć pulpety, wedle uznania, choć ja osobiście tego nie robię, są wtedy lżej strawne.Kostkę rosołową podałam w przepisie ale nie zawsze ją daję.

    1. Tak, jest kapusta ale biała, marchewka, jabłko, cebula i koperek. Trochę oleju, sól, pieprz, szczypta cukru i gotowe! Kapustę można drobno poszatkować nożem lub jak pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach 😉

  1. Uwielbiam ten przepi i innego już nie szukam, pulpety są super. Jedynie co zmieniłam to zamiast przecieru dodałam całą puszkę pomidorów 🙂 przepis na surówkę też wyprubuje

  2. Zrobiłam wg przepisu… a Mama mówiła: „nie wkładaj warzyw do kwaśnego, bo się nie ugotują” – miała rację, marchewka była twarda, ale poza tym, pycha 🙂

    1. Mnie się to nie zdarzyło, lecz jest na to rada, aby dopiero na koniec gotowania pulpetów razem z marchewką dodawać koncentrat pomidorowy.

  3. Mamooo to wygląda tak rewelacyjnie i pysznie. Szkoda, że moje talenty kulinarne są marne. Na pewno bym coś spieprzyła w tym przepisie chociaż napisałaś go niezwykle przystępnie. Jestem antykurką ;( xD poprosze kogoś zeby mi zrobil na obiadek hi hi

  4. Polpety gotować pod przykryciem czy nie? Właśnie je robię i tak się zastanawiam 🙂
    Przepis prosty, coś czuje że będą pyszne 🙂

    Pozdrawiam!

  5. Wspaniale smaczny pomysł .Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym,te są bardzo ,bardzo smaczne.Chyba ważne jest doprawienie przecierem ,solą i cukrem.To daje taki właśnie fajny ,lekki smak.Dzięki.Marchewka ,bomba.

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button