Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Popularne danie lubiane zwłaszcza przez dzieci. Pulpety w sosie pomidorowym zwane też klopsami, to bardziej dietetyczna wersja od smażonych mielonych. Mięso jest bowiem gotowane. Gęsty kremowy sos pomidorowy z kawałkami marchewki dodaje pulpetom fajnego smaku.
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Podobne gotowały panie kucharki w przedszkolu. No, może sos był wtedy bardziej wodnisty Potrawa ta jest pyszna w swojej prostocie:) Pulpeciki w sosie pomidorowym są soczyste i jędrne.
Zobacz także → pulpety w sosie grzybowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g dowolnego mielonego mięsa
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 marchew
– 1 jajko
– kostka rosołowa (opcjonalnie)
– 1 liść laurowy
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 pełne łyżki mąki
– 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– około ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– cukier do smaku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– świeży koperek
▌Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko. Mięso doprawić solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową (bez dodatku kostki sos też jest smaczny), dodać liść laurowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół-plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu przez 25 minut.
Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować.
Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i świeżo posiekany koper. Pulpety w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem albo kaszą i surówką np. surówka z pora.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
ale narobiłaś mi smaka na pulpeciki
Cieszę się, polecam:)
hmm, a ta kostka rosołowa to już chyba mocno nie na czasie ;P
Dziękuję za przepis. Dla nas pycha. Nie szukam innego
Robię drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Teraz w kuchni pachnie, a ja czekam na przyjście rodzinki na obiad.
Bardzo cieszę się, że smakowało
pulpety to nie klopsy. Różnica jest taka, ze klopsy obsmażamy, a pulpety jedynie obgotowujemy
Nie wiedziałam. Dziękuję za sugestię.
Ja pulpeciki (pulpety)obsmażam,zawsze.Obojętnie czy do sosu pomidorowego,czy do sosu „pieczeniowego”,czy”pulpetowego”.Jak zwał tak zwał,ale zawsze obsmażam.Dla mnie klops=pulpet.Przepis jest super.Pychota ,nie daję kostki sztucznej ,bez niej jest też pycha.Dzięki.
Można oczywiście obsmażyć pulpety, wedle uznania, choć ja osobiście tego nie robię, są wtedy lżej strawne.Kostkę rosołową podałam w przepisie ale nie zawsze ją daję.
Czemu obtacza się pulpety w mące?
Żeby były bardziej zwarte podczas gotowania.
Mąż i syn są zachwyceni
tego właśnie szukaliśmy
smacznie dziękujemy 
Bardzo mi miło
Polecam się na przyszłość!
Przepis Najlepszy jaki dotychczas robiłam .Pycha
Miło mi to słyszeć
Przepis bez podania ilości wody do składników
Wody powinno byc tyle, by ledwie zakrywala pulpety w garnku. Podalam tę informacje w przepisie.
A wie ktoś jaką surówkę można podawać? Czy tutaj na zdjęciu jest marchewka,kapusta kiszona oraz jabłko? :
Tak, jest kapusta ale biała, marchewka, jabłko, cebula i koperek. Trochę oleju, sól, pieprz, szczypta cukru i gotowe! Kapustę można drobno poszatkować nożem lub jak pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Uwielbiam ten przepi i innego już nie szukam, pulpety są super. Jedynie co zmieniłam to zamiast przecieru dodałam całą puszkę pomidorów
przepis na surówkę też wyprubuje
Miło mi to słyszeć
Jak najbardziej zamiast przecieru można dać pomidory z puszki 
Zrobiłam ten przepisik dziś.Rewelacja polecam !!!! tylko surówke zmieniłam .
Cieszę się, że danie smakowało
Zrobiłam wg przepisu… a Mama mówiła: „nie wkładaj warzyw do kwaśnego, bo się nie ugotują” – miała rację, marchewka była twarda, ale poza tym, pycha
Mnie się to nie zdarzyło, lecz jest na to rada, aby dopiero na koniec gotowania pulpetów razem z marchewką dodawać koncentrat pomidorowy.
Pierwszy raz w zyciu robilam pulpety
Pani przepis jest przepyszny
smacznie pozdrawiam:)
Dziękuję za miłe słowa:) Cieszę się, że danie smakowało
Domowo smacznie
Mamooo to wygląda tak rewelacyjnie i pysznie. Szkoda, że moje talenty kulinarne są marne. Na pewno bym coś spieprzyła w tym przepisie chociaż napisałaś go niezwykle przystępnie. Jestem antykurką ;( xD poprosze kogoś zeby mi zrobil na obiadek hi hi
Uwielbiam pulpety w takiej wersji
Wyglądają nieziemską, a pewnie jeszcze lepiej smakują!
To prawda, są bardzo smaczne:) Polecam wypróbować mój przepis
Mniam

Uwielbiam
Mam smaka na pulpeciki ale większej ochoty narobiłaś mi na kluski sląskie!
Prosty przepis na smaczny obiad.
Cala rodzina zachwycona.
Dziekuje!
Cieszę się, że mój przepis okazał się trafiony
Polecam się na przyszłość
Pozdrawiam*)
Polpety gotować pod przykryciem czy nie? Właśnie je robię i tak się zastanawiam

Przepis prosty, coś czuje że będą pyszne
Pozdrawiam!
Raczej pod przykryciem. Pokrywka może być lekko uchylona
Życzę smacznego!
Wspaniale smaczny pomysł .Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym,te są bardzo ,bardzo smaczne.Chyba ważne jest doprawienie przecierem ,solą i cukrem.To daje taki właśnie fajny ,lekki smak.Dzięki.Marchewka ,bomba.