DeseryPotrawy mączneWegetariańskie

Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki

Są doskonałą słodką przekąską, także na Tłusty Czwartek. Te pyszne racuchy drożdżowe swoim wyglądem przypominają pączki. Są moim cudownym wspomnieniem z dzieciństwa. Pamiętam jak panie kucharki w przedszkolu przygotowywały nam czasem właśnie racuchy drożdżowe jak pączki. Do dziś pamiętam ten wspaniały smak!

Moja mama takich racuchów nie potrafiła zrobić, choć nieraz jej tłumaczyłam co i jak. Postanowiłam w końcu odtworzyć ten  pamiętny smak racuchów. I udało się! Racuchy drożdżowe są puchate i mięciutkie niczym pączki. Zróbcie je swoim pociechom a będą szaleć z radości:)

Zobacz takżefaworki.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 szklanka mleka

– 25g drożdży

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania albo konfitura (dałam malinową)

– olej do smażenia

Jak zrobić racuchy drożdżowe jak pączki?

Mleko podgrzać w garnuszku. Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu (drożdże rosną), zalać połową szklanki ciepłego mleka dodać cukier. Przykryć talerzykiem. Odstawić na 15 minut, by wyrosły. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać zaczyn drożdżowy, resztę mleka, szczyptę soli oraz cukier waniliowy.

Można dodać spirytus, jeśli mamy. Zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu przed racuchy nadmiaru tłuszczu. Drewnianą łyżką dokładnie wymieszać ciasto. Powinno być lekko lejące. Przykryć ściereczką i odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce na 1 godzinę, bądź nieco dłużej. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Około ¾ litra oleju dobrze rozgrzać w płaskim garnku lub głębokiej patelni. Kubeczek napełnić gorącą wodą i moczyć łyżkę (użyłam drewnianej) za każdym razem przed nabieraniem porcji ciasta. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta. Następnie kłaść porcję na rozgrzany olej. Racuchy smażyć kilka minut na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Wykładać na talerz wyłożony papierem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy drożdżowe jak pączki spożywać ciepłe. Można posypać je cukrem pudrem. Świetnie też smakują maczane w konfiturze (u mnie malinowa).

Smacznego!

Helen G.

Racuchy drożdżowe jak pączki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Robiłam racuchy z tego przepisu i rzeczywiście smakują wspaniale. Zamierzam zrobić je na wigilię 🙂 Niestety, nie dałam spirytusu i wyszły moim zdaniem za tłuste. Czy zamiast spirytusu mogę dać łyżeczkę octu i efekt będzie ten sam?

    Pozdrawiam
    Asia

    1. Ocet raczej nie pasuje. Najlepiej dać spirytus albo z niego zrezygnować i dodatkowo odsączać pączki na kilku warstwach papierowego ręcznika.Racuchy są rzeczywiście dość tłuste, jak pączki zresztą 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button