Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa
Z jajkiem i ziemniakami. Sałatka śledziowa często gości na polskich stołach podczas Wigilii i Wielkanocy. Jest wytrawna w smaku, z nutą słodko-kwaśną. Zawiera też ogórki konserwowe, jabłko oraz kukurydzę.
Nie ma to ja domowa sałatka śledziowa! Szybko się ją przyrządza i jeszcze szybciej znika ze stołów. Kukurydzę można pominąć, choć moim zdaniem nadaje ona ciekawy smak potrawie.
Zobacz także
→ śledzie w sosie musztardowym.
(Dla 4-6 osób; średnia salaterka)
Składniki:
– 250g śledzi (użyłam gotowych śledzi Matiasów w oleju ale mogą też być śledzie na wagę w słonej zalewie, wówczas wymagają one moczenia w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli)
– 3 jajka (ugotowane na twardo)
– 1 jabłko
– 3 ogórki konserwowe
– 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 cebula
– kilka łyżek majonezu
– 1 łyżka musztardy
– trochę soku z cytryny
– czarny pieprz
▌Jak zrobić sałatkę śledziową?
Śledzie jeśli są na wagę, należy wymoczyć 1-2 godziny w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli, (chyba że preferujemy bardzo słone), po czym odsączyć. Ja swoich nie moczyłam, bo kupiłam gotowe (matiasy) w oleju z dodatkiem octu ale wtedy nie solę już sałatki. Następnie pokroić w dużą kostkę.
Ugotowane wcześniej ziemniaki i jajka pokroić w grubą kostkę. Ogórki również pokroić w dużą kostkę. Jabłko obrać i pokroić nico drobniej. Cebulę można dodać surową drobno posiekaną, bądź uprzednio sparzoną wrzątkiem, będzie miała delikatniejszy smak.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w salaterce. Dodać majonez i musztardę, dokładnie wymieszać. Doprawić sałatkę do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Soli nie dawać, bo śledzie są już słone. Udekorować sałatkę natką pietruszki. Sałatkę śledziową przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć