Sałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Sałatka z papryką i pomidorem „Samo zdrowie”

Sałatka z papryką i pomidorem „Samo zdrowie”

Jej autorem jest mój kochany tato. Przygotowuje sobie taką sałatkę z papryką i pomidorem codziennie jako dodatek do pieczywa, niezmiennie od ponad 20 lat! Nazywa ją „samo zdrowie”. Zgadzam się z tym, gdyż dobór składników mówi sam za siebie. Być może dlatego autor sałatki cieszy się nienagannym zdrowiem 😉

Sałatka z papryką i pomidorem jest bardzo smaczna. Pasuje zarówno do pieczywa oraz jako dodatek do obiadu, zwłaszcza mięsnego. Tato przyprawia ją na lekko pikantnie, choć to już zależy od indywidualnych gustów.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 papryka czerwona

– 1 pomidor

– mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 rzodkiewki + 1 do dekoracji

– malutki kawałek selera

– 1 mała marchewka

– 1 średni ogórek kiszony

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka wody z kiszonych ogórków

– świeży koper i natka pietruszki

– sól, pieprz ziołowy

– szczypta ziarenek smaku Winiary (opcjonalnie; dodatek taty)

Jak zrobić sałatkę z papryką i pomidorem?

Paprykę i ogórka pokroić w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.  Pomidora sparzyć wpierw wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewkę pokroić w ćwierć plasterki. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper i natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do sałatki.

Sałatkę polać oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem ziołowym, dodać łyżkę wody z kiszonych ogórków. Można udekorować plasterkami rzodkiewki. Sałatkę z papryką i pomidorem podawać jako dodatek do pieczywa, bądź jako surówkę do obiadu.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka z papryką i pomidorem „Samo zdrowie”
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Też taką wg przepisów ale kilka rzeczy zmienilam. Dodałamcebują z odrobina oleju od śledzi, ogórka zwykłego (zamiast kiszonego) i dołożyłam jedną żółtą papruczkę konserwowa. Sprawdź, też smakje wyśmienicie:-)

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button