Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Sernik królewski

Sernik królewski

Tradycyjny na kakaowym cieście z kruszonką. Sernik królewski to sernik na bogato, z tłustym trzykrotnie mielonym twarogiem, masłem i kakao. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do ciasta sera z wiaderka. Wówczas dajcie o 1 budyń więcej. Ser z wiaderka jest bardziej wodnisty i wymaga większego zagęszczenia.

Sernik królewski na ciemnym cieście prezentuje się bardzo dostojnie na pokrojony na półmisku. Jest ciężki i wilgotny. Sernik ten zawsze pojawia się na święta u mojej teściowej. Z aromatem kakao najlepiej komponuje się wanilia. Można użyć również aromatu śmietankowego. Niektórzy dają też skórkę pomarańczową.

Lubię sernik królewski za to, że zawsze mi wychodzi. Nie opada podczas pieczenia ani też nie pęka. Pamiętajcie, by podczas pieczenia ciasta nie raczej otwierać drzwiczek. Zwykle robię 1-2 razy pod sam koniec pieczenia. Sernik też częściowo studzę w wyłączonym otwartym piekarniku.

Sernik królewski po upieczeniu na długo zachowuje świeżość. Najsmaczniejszy jest po 2-3 dniach Nie zawsze trzymam go w lodówce.

Zobacz takżesernik z brzoskwiniami.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

1 szklanka to 250 ml

Kruche ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 250g zimnego masła

– ¾ szklanka cukru

– 3 łyżki kakao

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 3 żółtka

– 1 łyżka cukru waniliowego → daję domowy cukier waniliowy

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Masa serowa:

– 1kg tłustego sera twarogowego 3-krotnie mielonego*

– 150g miękkiego masła (3/4 kostki)

– 1 ⅓ szklanki cukru

– 1 budyń waniliowy lub śmietankowy** (40g)

– 5 jajek + 3 białka pozostałe z ciasta

– 100g rodzynek (opcjonalnie)

– olejek waniliowy lub śmietankowy

*można użyć ewentualnie sera w wiaderku

**w przypadku użycia sera z wiaderka dajemy 2 budynie.

Jak zrobić sernik królewski?

Zaczynamy od 3-krotnego przekręcenia sera przez maszynkę. Ja kupuję gotowy tłusty śmietankowy twaróg w kostce 3-krotnie mielony.

Kruche ciasto: Do miski wbić żółtka, wsypać przesypaną przez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukry, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Część ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Resztę owinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku. Ciasto nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i podpiec przez około 15 minut. Przygotować masę serową.

Masa serowa: Rodzynki, jeśli dajemy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odsączyć i obtoczyć w mące. Odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrami na gładką, puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Białka połączyć z tymi, które nam pozostały z kruchego ciasta. Do ubitego masła z cukrem dodawać stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodawać partiami twaróg, nie przerywając ubijania. Na koniec wsypać budyń i dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Na koniec dodać obtoczone w mące rodzynki oraz kilka kropli olejku zapachowego i delikatnie wymieszać masę. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na wierzch.

Sernik królewski wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut w funkcji „góra-dół”. Po upieczeniu pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut, po czym studzić na blacie kuchennym.

Smacznego!

Helen G.

Sernik królewski
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

15 komentarzy

    1. Nie robiłam dotąd takiego sernika ale mogę coś w tej kwestii pomyśleć i niebawem opracować taki przepis 🙂

    1. Opracowałam przepis na sernik pistacjowy 😉 Serdecznie polecam spróbować. Jest bardzo smaczny 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button