Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
Jedna z najbardziej popularnych surówek w polskiej kuchni. Surówka z białej kapusty idealnie komponuje się zarówno z kotletem schabowym czy mielonym, jak również z rybą. Surówka ta jest nie tylko smaczna, zdrowa ale też i łatwa w przygotowaniu.
Wystarczy zetrzeć kapustę, marchew i jabłko na tarce. Niektórzy też drobno szatkują kapustę nożem. Tak robię w przypadku młodej kapusty, która jest miękka. Typową białą kapustę wolę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę należy dodatkowo ugnieść wraz z solą, aby pozbyć się twardości i najlepiej odstawić na kilka minut, aż zmięknie. Proporcje surówki możecie zwiększyć, w zależności od ilości gości.
Surówkę z białej kapusty można doprawić zarówno majonezem albo z sosem winegret na bazie oleju. Mnie bardziej smakuje ta pierwsza wersja ale to wam zostawiam wybór.
Zobacz także
→ surówka z kapusty pekińskiej
(Dla 3-4 osób)
– ¼ główki białej kapusty
– 1 marchewka
– ½ cebuli (lub kawałek pora)
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka musztardy
– 3 łyżeczki octu winnego lub trochę soku z cytryny
– 2 łyżki majonezu lub ewentualnie 2 łyżki oleju
– cukier do smaku
– świeży lub suszony koperek
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
Kapustę podzielić na pół, odkroić ćwiartkę. Umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę oraz jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli używamy pora, należy go drobno posiekać posypać obficie solą ugnieść i odstawić na kilka minut, aby zmiękł.
Surówkę skropić octem winnym albo sokiem z cytryny. Dodać majonez i musztardę. Surówkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Jeśli chcemy doprawić surówkę sosem winegret, należy wpierw połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, następnie dodać musztardę i cukier a na koniec wlewać powoli olej i dokładnie wymieszać. Dodać posiekany albo suszony koperek.
Surówkę z białej kapusty podawać do obiadu. Dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jaki i z jarskimi.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
moja ulubiona!!! pycha:)
Uwielbiam ! 🙂 Nieraz siadam i jem cala michę 🙂
Uwielbiam surówki z kapusty! To jest chyba moja ulubiona 🙂