Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta i smaczna. Surówka z czerwonej kapusty właśnie do takich należy. To smak mojego dzieciństwa. Moja mama często robiła ją do obiadu, tylko blanszowała kapustę we wrzątku. Ja wolę surową kapustę, tylko startą na tarce o drobnych oczkach.

Surówka z czerwonej kapusty jest smaczna zarówno z majonezem jak i ze śmietaną. Warto wzbogacić jej smak dodając sok z cytryny lub ocet oraz cukier. Czerwona kapusta idealnie komponuje się z jabłkiem. Spróbujcie koniecznie 🙂

Zobacz także:

surówka z białej kapusty.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– ½ główki małej czerwonej kapusty

– 1 jabłko

– sok z cytryny lub ocet jabłkowy

– 1 łyżka majonezu lub śmietany

– cukier do smaku

– szczypta soli

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Kapustę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić. Jabłko obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Zaprawić surówkę majonezem, bądź śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Surówkę z czerwonej kapusty podawać jako dodatek od obiadu.

Smacznego!

Helen G.

Surówka z czerwonej kapusty
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button