Mięsa

Szynka w sosie musztardowym

Szynka w sosie musztardowym

W kremowym sosie z dodatkiem musztardy. Dziś pomysł na plastry szynki (bitki) w sosie musztardowym, danie idealne na niedzielny obiad. Potrawa nie należy do skomplikowanych. Szynka duszona w sosie musztardowym najlepiej smakuje z dodatkiem kiszonych ogórków lub z buraczkami oraz ziemniakami puree.

Sos musztardowy jest gęsty, kremowy i wyrazisty w smaku. Dodaję do niego przyprawę curry. Aby szynka była smaczna, należy ją dusić na małym ogniu do miękkości. Serdecznie polecam!

Zobacz takżeszynka w sosie sojowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg szynki wieprzowej bez kości np.kulka

– 2 średnie cebule

– 3-4 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 4 kulki ziela angielskiego

– 4-5 kulek pieprzu

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– czosnek granulowany

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2-3 łyżki musztardy

– 1/3 łyżeczki curry

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– oleju lub smalec do podsmażenia mięsa i cebuli

Jak zrobić szynkę w sosie musztardowym?

Szynkę wieprzową umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy posolić, posypać czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na 2 łyżkach smalcu lub oleju obsmażyć mięso z obu stron na rumiano na dużym ogniu, po czym przełożyć do rondla.

Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebule zeszklić na smalcu, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Przełożyć do mięsa.

Szynkę podlać wodą, tyle by lekko przykrywała mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Doprawić 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Szynkę dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa około 1-1,5 godziny.

Sos musztardowy: mięso wyjąć z rondla i przełożyć na półmisek, powstały wywar przelać do garnka. W niedużym rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę Mieszać do uzyskania gładkiej zasmażki. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać 500 ml wywaru z duszenia mięsa. Sos doprawić curry oraz solą i pieprzem. Szynkę duszoną w sosie musztardowym podawać z ziemniakami puree, kluskami albo kaszą oraz dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Szynka w sosie musztardowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button