Tarta z tuńczykiem i cukinią
Tarta z tuńczykiem i cukinią
To pyszny kruchy placek w wersji wytrawnej. Tartę z cukinią robię czasem na obiad. Choć to także ciekawa propozycja na kolację. Tarta z tuńczykiem i cukinią jest dość łatwa w przygotowaniu i robi się ją szybko.
Jeśli lubicie tarty, czy to wytrawne czy na słodko, to polecam wam kupić sobie specjalną foremkę do tary (jest płytka, okrągła i ma pofalowane brzegi).
Zobacz także
→ tarta ze szpinakiem na cieście francuskim.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 200g mąki
– 120g zimnego masła
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka wody
Nadzienie:
– 1 średniej wielkości cukinia
– 1 pomidor
– puszka tuńczyka w oleju
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz
Sos śmietanowo-jajeczny:
– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)
– 3 jajka
– sól, pieprz
– 10 dag żółtego sera
▌Jak zrobić tartę z tuńczykiem i cukinią?
Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. następnie nakłuć widelcem. Tartę włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Następnie podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.
Nadzienie: Cukinię umyć, pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić także w kostkę. Na patelnie rozgrzać olej, wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i smażyć aż nieco zmięknie. Na koniec dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tuńczyka odsączyć z zalewy,rozdrobnić widelcem.
Sos śmietanowo- jajeczny: Jajka rozbełtać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nadzienie wraz tuńczykiem wyłożyć na podpieczoną tartę, następnie polać sosem śmietanowo-jajecznym. Wierzch tarty posypać startym żółtym serem.
Tartę zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 200˚C aż góra się zetnie i zarumieni. Tartę z tuńczykiem i cukinią podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć