Potrawy mączneRyby i owoce morzaZapiekanki

Tarta z tuńczykiem i cukinią

Tarta z tuńczykiem i cukinią

To pyszny kruchy placek w wersji wytrawnej. Tartę z cukinią robię czasem na obiad. Choć to także ciekawa propozycja na kolację. Tarta z tuńczykiem i cukinią jest dość łatwa w przygotowaniu i robi się ją szybko.

Jeśli lubicie tarty, czy to wytrawne czy na słodko, to polecam wam kupić sobie specjalną foremkę do tary (jest płytka, okrągła i ma pofalowane brzegi).

Zobacz także

tarta z wędzonym łososiem

tarta ze szpinakiem na cieście francuskim.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g zimnego masła

– 1 jajko

– ½ łyżeczki soli

– 1 łyżka wody

Nadzienie:

– 1 średniej wielkości cukinia

– 1 pomidor

– puszka tuńczyka w oleju

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki oleju

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz

Sos śmietanowo-jajeczny:

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 3 jajka

– sól, pieprz

– 10 dag żółtego sera

Jak zrobić tartę z tuńczykiem i cukinią?

Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. następnie nakłuć widelcem. Tartę włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Następnie podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Nadzienie: Cukinię umyć, pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić także w kostkę. Na patelnie rozgrzać olej, wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i smażyć aż nieco zmięknie. Na koniec dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tuńczyka odsączyć z zalewy,rozdrobnić widelcem.

Sos śmietanowo- jajeczny: Jajka rozbełtać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nadzienie wraz tuńczykiem wyłożyć na podpieczoną tartę, następnie polać sosem śmietanowo-jajecznym. Wierzch tarty posypać startym żółtym serem.

Tartę zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 200˚C aż góra się zetnie i zarumieni. Tartę z tuńczykiem i cukinią podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.

Tarta z tuńczykiem i cukinią
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button