Potrawy kryzysoweWegetariańskie

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami

Złociste prosto z piekarnika i bez gotowania. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami stanowią świetny dodatek do dań mięsnych, jarskich czy tych z ryb. Choć jedzone solo i maczane w sosie czosnkowym są także pyszne. Zdarza mi się jeść takie ziemniaki pieczone same z kubkiem kwaśnego mleka albo kefiru. To dobry przykład taniego posiłku.

Pieczone ziemniaki typu łódeczki czy ósemki nie wymagają wcześniejszego obgotowania. Takie ziemniaki są moim zdaniem bardziej chrupiące, jak te wcześniej przez parę minut gotowane. Ważne jest, aby ziemniaki nie były zbyt grubo pokrojone. Wówczas wystarczy im 30 minut w piekarniku, by ziemniaki były mięciutkie w środku z chrupiącą i złocistą skórką.

Ziemniaki pieczone z czosnkiem są bardzo aromatyczne. Zamiast  świeżego czosnku można dać ewentualnie granulowany (1-1,5 łyżeczki). Mieszanka curry i dodatek ostrej papryki nadaje ziemniakom ładny kolor.

Zobacz także pieczone ziemniaki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 5 ząbków czosnku

– 4 łyżki oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżeczka curry

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 płaska łyżeczka soli

– pieprz

Jak zrobić ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami?

Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką po strumieniem bieżącej wody. Nie obierać ze skórki. Każdy ziemniak przekroić na pół, następnie każdą połówkę na nie za grube trójkąty albo ósemki.

Ząbki czosnku drobno posiekać nożem. Przełożyć do miseczki. Wlać olej i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać marynatę. Ziemniaki posypać czarnym pieprzem, polać marynatą i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to w dużej misce.

Ziemniaki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z temoobiegiem i górną grzałką grill lub 200°C góra-dół albo funkcja grill (bez termoobiegu) przez 30 minut. W połowie pieczenia przemieszać ziemniaki drewnianą łopatką, by równomiernie się upiekły.

Ziemniaki będą gotowe, jak skórka solidnie się zarumieni i po nakłuciu widelcem będą miękkie. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami podawać do mięs, ryb a nawet solo. Pasuje do nich sos czosnkowy, majonezowy albo sos musztardowy.

Smacznego!

Helen G.

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i ziołami
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

17 komentarzy

  1. muszą być pyszne 🙂 Uwielbiam ziemniaczki jako dodatek do obiadu, a w szczególności w ciekawej odsłonie 🙂

  2. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pieczonych ziemniaków. Są świetnym „zamiennikiem”, zwykłych, ugotowanych ziemniaków do 2 dania. U mnie serwuje sieje dosyć często, a czosnek – samo zdrowie i ten smak… 🙂

Skomentuj Kaśka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button