Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane

Bliny to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, popularna także w kuchni rosyjskiej. To rodzaj drożdżowych placków lub naleśników. Istnieje bowiem na nie wiele receptur. Mnie osobiście bliny przypominają racuchy, choć spotkałam się również przepisami, w których ciasto jest płynne. Wówczas bliny są podobne do małych naleśników. Bliny przyrządza się z mąki pszennej oraz gryczanej, a czasem też żytniej i gryczanej. Są tradycyjnym dodatkiem do wielu dań, m in. do ryb, sałatki rybnej, kawioru, mięsnych sosów, sosu grzybowego albo do jajek sadzonych. Bliny jada się również na słodko z konfiturą labo miodem. W oryginale powinno się je smażyć na malutkiej patelni, wówczas zajmują całą jej powierzchnię. Jeśli takiej nie posiadamy, smażmy kilka placków jednocześnie. Ważne jest, aby bliny podawać na ciepło, kiedy są wilgotne. W przeciwnym razie staną się suche. Bliny bardzo smakują mi zarówno na słodko z konfiturą wiśniową, jak i jako dodatek np. do jajka sadzonego na śniadanie lub kolację ;-) Mogą zastąpić wówczas chleb. Dodatek mąki gryczanej podnosi smak placków.

Za ciekawostkę dodam, iż bliny spożywa się w Rosji i na Białorusi szczególnie w tygodniu poprzedzającym Wielki Post, zwanym Maslenicą. W tradycji kultury rosyjskiej niegdyś wystawiano je na parapetach okien dla biednych lub pielgrzymów. Placki te są także często serwowane na stypach oraz kobietom po porodzie.

bliny

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 200g mąki pszennej

– 100g mąki gryczanej

– ½ l ciepłego mleka

– 1 jajko

– 20g świeżych drożdży

– 1 łyżeczka cukru

– 3 łyżki masła

– ½ łyżeczki soli

Do smażenia:

– olej, polecam również masło klarowane

Wpierw przygotować zaczyn. Podgrzać w rondelku mleko. Odlać do miseczki 1 szklankę. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać dokładnie. Przykryć naczynie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

W większej misce wymieszać ze sobą przesiane mąki, żółtko, pozostałą 1 szklankę mleka, sól, stopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Ciasto w konsystencji przypomina racuchy. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Porcję ciasta nakładać łyżką na natłuszczoną patelnię i smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło jako dodatek do ryb (np. śledzi, wędzonego łososia, sałatek rybnych, kawioru), mięsnych sosów, marynowanych grzybów, krojonego jajka na twardo z dodatkiem sera żółtego, bądź jajka sadzonego lub też na słodko z konfiturą.

Smacznego!

Helen G.

blinyblinyblinybliny

Podziel się ze znajomymi

10 odpowiedzi do “Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>