Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Bułki pszenno-orkiszowe

Chlebów się już trochę napiekłam ale jeśli chodzi o bułki, to dziś jest mój debiut :) Jako że jestem w posiadaniu mąki orkiszowej jasnej, postanowiłam, że upiekę bułki z jej dodatkiem. Wyszły naprawdę dobre, z chrupiącą, błyszczącą skórką. Swoje posypałam sezamem ale wy możecie pozostawić je saute. Przepis własny. Z podanych proporcji wychodzi 5 średnich bułek. Jeśli dla niektórych z was to niewiele, upieczcie z podwójnej porcji.

 SONY DSC

(5 sztuk)

Składniki:

– 200g mąki orkiszowej jasnej t700

– 175g mąki pszennej chlebowej t750

– 1 op. suchych drożdży (7g)

– 230 ml letniej wody

– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

 

Dodatkowo:

– rozkłócone jajko z łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu

– ziarna wedle uznania (opcjonalnie)

 

 

Mąki przesiać przez sito, dodać drożdże, sól i cukier oraz roztopione masło. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ciasto, przez ok. 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.  Lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znów chwilę wyrabiać ciasto, następnie podzielić na części i uformować bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, do momentu podwojenia objętości (ok. 45 minut).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Można posypać dowolnymi ziarnami (np. słonecznikiem, sezamem albo makiem), choć nie jest to konieczne. Piec przez ok.20 minut do zarumienienia. Wystudzić. Spożywać posmarowane masłem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Bułki pszenno-orkiszowe

  • Próbowałam kiedyś robić sama bułki…. wyszła z tego płaska masakra :P

  • Bułek już trochę się napiekłam, bo takie domowe są nieporównywalnie lepsze niż sklepowe. A gdy widzę swojego narzeczonego pałaszującego jeszcze ciepłą bułę z masłem to jeszcze bardziej to uwielbiam :) Chętnie wypróbuję ten przepis, bo takich orkiszowych jeszcze nie robiłam :)

  • No to jutro moja rodzinka zje takie na śniadanie, razem z domowym dżemem z kiwi ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>