Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Francuski chleb Saveur

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje ten słynny francuski pszeniczny chleb Saveur. Nie zawiodłam się. Jest lekki, chrupiący, a upieczony własnoręcznie – naprawdę pyszny :) Polecam spróbować gotową mieszankę, zwłaszcza, że nie zawiera konserwantów, GMO i GMM.

DSCN2087

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Saveur, do kupienia w sklepie chlebanazdrowie.pl

– woda

– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)

DSCN0895

Skład mieszanki: mąka pszenna t500, levain – naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant.

 

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba.

 

Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (300g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi lub drewnianą łopatką).

 

Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano).

 

Po wyjęciu ciasto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia).

 

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

 

*moja rada: Aby skórka chleba ładnie błyszczała, to polecam po jakichś 15 minutach pieczenia, posmarować wierzch chleba białkiem jajka rozmieszanym z odrobiną wody.

 

Studzimy chleb na kratce.

 

Smacznego!

 

Helen G.

DSCN2062DSCN2059DSCN2081

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

11 odpowiedzi do “Francuski chleb Saveur

  • Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chlebek. Też piekłam, ale z innej mieszanki, chętnie wypróbuje i z tej.

  • Wspaniały wypiek!

  • Nigdy jeszcze nie piekłam chleba z gotowych mieszanek.

    • Zachęcam spróbować, przynajmniej zawsze się udaje i składniki są już odmierzone:)

  • Zjadłabym i to jeszcze taki chrupiący :D

  • taką mam na niego ochotę :) Mimo, że wole ciemne pieczywo ten chleb wygląda pysznie :)

  • Od dłuższego czasu przebywam we Francji i z jednej strony uwielbiam ich pieczywa. Takie świeże, prosto z piekarni, jest idealne!. Z drugiej nie lubię, bo gdy kupuję bagietkę w sobotę, to ta jest już niedobra przy niedzielnym śniadaniu :/ chętnie spróbowałabym taki domowy chleb, dla porównania chociażby ;)

  • Lubię piec chleby, choć efekt nigdy nie jest do przewidzenia :) a z takiej mieszanki zawsze udany, pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>