Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki tradycyjne to dość pracochłonne danie, choć jakże pyszne. Nie zawsze chce mi się je przyrządzać. Idąc więc na skróty, można zrobić tzw. gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, dodaje się ją  poszatkowaną do farszu. Gołąbki się wpierw smaży, zaś potem dusi w sosie pomidorowym niczym pulpety. Polecam tę nieco szybszą wersję gołąbków, smak jest bardzo podobny, a czas spędzony w kuchni – zaoszczędzony :-)

DSCN9072

(ok.11 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego np. z szynki lub łopatki

– ½ niedużej kapusty włoskiej lub ewentualnie białej (należy ją tylko bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, by nie była zbyt twarda)

-1 woreczek ryżu

– 1 jajko

-1 cebula

-1 ząbek czosnku

– 2 łyżki bułki tartej (lub trochę więcej)

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka majeranku,

– ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,

– mielona słodka i ostra papryka

– sól, pieprz, maggi (ewentualnie)

 

Sos pomidorowy:

– mały słoiczek koncentratu pomidorowego

– ok. ½ l bulionu (może być z kostki)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka cukru

– sól, pieprz

-1 łyżka mąki

 

Ryż ugotować nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę umyć i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce zmieszać ze sobą mięso mielone, ryż, podsmażoną cebulę i kapustę. Wbić jajko, dodać kaszę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić farsz. W razie potrzeby dodać nieco bułki tartej.

Formować owalne gołąbki i obtaczać w bułce tartej, po czym usmażyć na patelni. Następnie przełożyć do rondla podlać bulionem (tyle, by lekko zakrywała gołąbki), dodać liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę cukru oraz mały słoiczek koncentratu. Dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Na koniec w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Gołąbki podawać z ziemniakami puree.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9075DSCN9103

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

26 odpowiedzi do “Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

  • Gołąbków nie lubię, za to zrobiłaś mi ochotę na sos pomidorowy :).

  • Witam dziś robiłam gołąbki wyszły pyszne

  • A ja odwrotnie, nie lubię sosu pomidorowego, a uwielbiam gołąbki a te wyglądają pysznie. Chyba zgłodniałam :)

  • Dawno nie jadłam gołąbków, a na taką wersje dałabym się skusić nawet dziś…
    pozdrawiam świątecznie :)

  • Pierwszy raz spotykam takie gołąbki. Przepis intrygujący, więc na pewno spróbuję się z nim zmierzyć;) Mam nadzieję, że będzie smacznie.

  • Wreszcie natrafiłam na blog z prostymi, domowymi potrawami. Wreszcie! Uwielbiam taką kuchnię :) Wczoraj robiłam gołąbki wg tego przepisu. Zanim wrzuciłam je do rondla, narzeczony pożarł (dosłownie!) trzy. Chyba mu smakowały :P

    • Miło mi to słyszeć :-) Cieszę się, że gołąbki smakowały narzeczonemu, skoro zjadł trzy :-)

  • Trzy pożarł zaraz po ściągnięciu z patelni. ;) Obiad miał być na dwa dni, ale musiałby mieć chyba kolce :D

  • Czemu mi się rozklejaly :/

    • Użyłaś widocznie zbyt mało bułki tartej. Raz mięso jest bardziej zwarte innym razem bardziej wilgotne. W zależności też od gatunku mięsa, raz daję mniej, a raz więcej bułki.

      • Wlasnie skonczylem owe golabki robic – niebo w gebie!:)
        Jesli chodzi o pytanie Oli, to mozliwe, ze przeoczyla jajko. Helen, jajka zabraklo na „liscie zakupow”, pojawia sie tylko w „instrukcji”.

  • Witam
    Czy gołąbki można zamrozić? W jaki sposób później najlepiej rozmrozić,żeby się nie rozleciały? Chciałabym je zrobić, ale z połowy główki kapusty wyjdzie mi ich za dużo jak na jedną osobę. Pozdrawiam :)

    • Jak najbardziej można zamrozić część gołąbków np. w pojemniku lub worku foliowym. Rozmrażam je potem delikatnie w lodówce przez noc. Nie powinny się rozlecieć. Pozdrawiam:)

  • Ile tej soli ma być ? :) nie gotuje zbyt często a chciałabym żeby się udalo.

    • Na proporcję 500g mięsa trzeba dać ok.1/2 łyżeczki soli. Najlepiej delikatnie spróbować farsz czy jest odpowiednio doprawiony.

  • jak mi nie wyjdzie rzucam gotowanie… nie mam talentu i czesto cos mi nie wychodzi :(

  • Jestem amatorką kulinarną, ale gołąbki z tego przepisu wyszły perfekcyjne! Będę robić częściej,bo wcale nie są trudne, a robią wrażenie na całej rodzince :)

  • Właśnie skończyłam robić gołąbki. Cud, miód. Bardzo smaczne. Polecam. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.

  • Witam,

    Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu gołąbki wg Pani przepisu:):) wyszły super:):) wszystkim smakowało:) pychaaaaa:) Dziękuję za przepis:)

  • Zrobiłam dokładnie wg Twojego przepisu i z pierwszych obsmażonych kotletów miałam zupę – rozlatywały się w gotowaniu. Do drugiej części dodałam więcej bułki tartej i drugie jajko, pomogło wyszły smaczne. Chyba jednak i tak wolę gołąbki zawijane…

    • Dużo zależy od mięsa. Raz jest bardziej suche, innym razem ma w sobie więcej wody i wtedy trzeba dodać więcej bułki tartej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>