Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem

Zupełnie niedawno odkryłam awokado w kuchni. Debiut swój miało przy okazji pasty z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Bardzo polubiłam obecność tego owocu w potrawach. Poza tym jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado bogate jest w witaminy A, B1, B2, B5, C, E, PP, K, H oraz minerały takie jak wapń, fosfor czy potas.

Konsystencja pasty zależy od naszych upodobań. Możemy zetrzeć jajka i awokado na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Ja osobiście wolę wersję grubiej pokrojoną. Prażony sezam dodaje paście ciekawego smaku ;-) Pasta typowo wiosenna. Idealna do nadziewania jajek na Wielkanoc, jak te faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera. Wówczas pozostałe żółtka dodajemy do pasty. Najlepiej aby była ona wtedy drobno zmielona.

DSCN0954

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 4 jajka

– 1 dojrzałe awokado

– 3 łyżki sezamu

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– 1 łyżka majonezu

– szczypiorek do dekoracji

– sól, pieprz

 

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić w niedużą kostkę. Awokado obrać ze skórki i także pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Sezam podprażyć na suchej patelni, delikatnie posolić, dodać do pozostałych składników. Dodać majonez. Doprawić pastę solą i pieprzem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Podawać posmarowaną na pieczywie ;)

Smacznego!

Helen G.

DSCN0953DSCN0961DSCN0964DSCN0947

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>