Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pieczone ziemniaki

Zawsze fascynowały mnie pieczone ziemniaki w restauracji. Postanowiłam mieć więc restaurację we własnym domu i upiec je samodzielnie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mąż był wniebowzięty! Potrawa zresztą nie jest skomplikowana. Pieczone ziemniaki stanowią świetny dodatek do mięs czy ryb, aczkolwiek mogą być spożywane również solo. Polecam z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać! :-)

 SONY DSC

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 1-1 ½  łyżeczki soli (daję 1 łyżeczkę)

– 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ¾ łyżeczki rozmarynu

– 1/2 łyżeczki tymianku (opcjonalnie)

– 3 łyżki oleju

 

Sos czosnkowy:

– kubeczek gęstego jogurtu

– 1 łyżka majonezu

– 2-3 ząbki czosnku

– koperek świeży bądź suszony

– 2-3 krople soku z cytryny

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, czarny pieprz

 

 

Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Nie obierać ze skórki. Przekroić każdy na pół, następnie każdą połówkę na niezbyt grube trójkąty czy plastry (ósemki). Ziemniaki można obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku lub piec surowe. Moim zdaniem surowe są smaczniejsze, są potem bardziej kruche i przypieczone ale można spróbować obie wersje.

W miseczce wymieszać olej z solą i papryką. Ziemniaki przełożyć do brytfanny i polać marynatą. Dokładnie wymieszać. Wierzch posypać rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut, aż będą chrupiące i złote. W połowie pieczenia przemieszać drewnianą łopatką, aby się równomiernie upiekły.

W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Ziemniaki podawać z sosem, również jako dodatek do mięs czy ryb.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Pieczone ziemniaki

  • Często robię takie ziemniaki. Uwielbiamy je, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Świetne są również do mięs z grilla. Narobiłaś mi na nie ochoty :)

  • Mnie rowniez narobilas ochoty, choc jadalam podobne przed kilkoma dniami, lecz kupne. Nie chce wiecej jadac kupnych, bo samemu zrobine smakuje lepiej i sa o niebo zdrowsze!!

    Dzieki Helen za super przeis iserdecznie Cie pozdrawiam:)

  • Przygotowuję identycznie i naprawdę nie ma nic lepszego niż DOMOWE pieczone ziemniaki:)

  • Uwielbiam takie ziemniaczki i często je robię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>